Večernji list: 6. 4. 2000.

GLAVNI TAJNICI STRANAKA ŠESTORICE DONIJELI PRAVILA KADROVSKIH PROMJENA NA ŽUPANIJSKIM RAZINAMA
Na terenu počelo licitiranje smjenama
* Na županijskim razinama riječ je o dužnostima u HFP-u, Mirovinskom fondu, zavodima za zapošljavanje i zdravstveno osiguranje, HEP-u, HŽ-u, Financijskoj policiji, područnim odjelima ministarstava obrane, kulture, hrvatskih branitelja ...
Glavni tajnici stranaka vladajuće šestorice dogovorili su se prošlog tjedna o pravilima po kojima će se, kad se pokaže potreba, popunjavati različita mjesta u piramidi izvršne vlasti, koja se s razine države spušta na razinu županija. Obvezatni naputci, koje su 28. ožujka potpisali glavni tajnici stranaka koalicije Gordana Sobol (SDP), Dorica Nikolić (HSLS), Stanko Grčić (HSS), Helena Štimac-Radin (LS), Ivo Lepoglavec (HNS) te naknadno Emil Soldatić (IDS), obvezivat će županijske koordinacije šest stranaka.
Međ
u pravilima po kojima će se donositi kadrovske odluke na razinama stupanj nižima od Vlade i ministarstava je i ono da će se i na tom stupnju poštovati izborni rezultati na državnoj razini, ali uz uzimanje u obzir uspjeha koji su stranke postigle na području županije u kojoj se provodi smjena. Osim stranačkog uspjeha, pri kandidiranju se mora voditi računa o stručnosti i sposobnosti. Za svaku ispražnjenu funkciju koordinacija šestorice u dotičnoj županiji može istaknuti samo jedno ime, a spornu situaciju koja bi nastala isticanjem više kandidata rješavala bi koordinacija glavnih tajnika. Ne mogu li oni riješiti spor, konačnu odluku donosit će koordinacija šest predsjednika stranaka. Dogovor oko funkcija koje su trenutačno otvorene mora biti postignut do 10. travnja.
- Riječ je o tome da je nakon pobjede na parlamentarnim izborima nastupila gužva na terenu, da su se počele spominjati smjene, da su ljudi iz županija počeli predlagati razna imena kao bolja rješenja ... Da bismo izbjegli voluntarizam i licitiranj
e, odlučili smo odrediti pravila - objasnila nam je jučer glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić. - To ne znači da će biti tko zna koliko kadrovskih promjena, nego jednostavno kako ćemo se ponašati kad se pokaže potreba.
Koordinacijama šestorice na županijs
kim razinama glavni su tajnici poslali popis državnih institucija koje imaju područne urede i ispostave širom Hrvatske, kako bi se znali ravnati o kojim je dužnostima uopće riječ. Navedeni su, tako: Hrvatski fond za privatizaciju, Mirovinski fond, zavodi za zapošljavanje i zdravstveno osiguranje, županijske i obrtničke komore, HEP, HŽ, Hrvatske vode, carinarnice, Financijska policija, regionalni centri HRT-a ... U popisu su i područni odjeli ministarstava obrane, kulture, hrvatskih branitelja ... (mlš)