Novi list: 6. 4. 2000.

ZASJEDAO SKUP ZAPOSLENIKA STANICE ZA JUŽNE KULTURE U DUBROVNIKU

USKORO KAZNENE PRIJAVE PROTIV MLADENA VUKOJEVIĆA?

Zaposlenici već osmi mjesec ne dobivaju plaću, a ravnatelj, Mladen Vukojević, inače brat suca Ustavnoga suda Vice Vukojevića, je na rukovodećem položaju zaposlio suprugu i “ustupio” zemljište tvrtke za gradnju trokrilne zgrade u kojoj on, pod sumnjivim uvjetima, treba dobiti stan površine oko 170 četvornih metara

DUBROVNIK - Jednoglasnim zaključkom usvojenim na jučerašnjem skupu zaposlenika Stanice za južne kulture odlučeno je da će sindikalna podružnica te tvrtke pokrenuti postupak smjene ravnatelja Mladena Vukojevića. Istodobno je skup jednoglasno odlučio da sindikalna podružnica treba podnijeti kaznene prijave Policijskoj upravi protiv Mladena Vukojevića, a također protiv dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća Goimira Urlića i članova Upravnog vijeća Marije Marinović-Peričević i Mate Begovića, zbog osnovane sumnje da su lošim odlukama doveli Stanicu u tako težak financijski položaj da se za 30 zaposlenika već osmi mjesec ne isplaćuju plaće koje su inače redovno dobivali i tijekom Domovinskog rata kada se Dubrovnik nalazio pod neprijateljskom opsadom. Ravnatelju Vukojeviću je ostavljen rok od 8 dana da osigura isplate svih zaostalih plaća, a ukoliko on to ne ispuni zaposlenici će stupiti u generalni štrajk.

Skup zaposlenika Stanice za južne kulture održan je uz sudjelovanje županijskog povjerenika SSSH Ive Bratičevića, koji je objasnio da su zaposlenici te tvrtke osjetili potrebu za sindikalnim organiziranjem tek nakon što su zbog višemjesečnog neisplaćivanja plaća dovedeni u bezizlazni materijalni položaj. Sudionici skupa su istaknuli da su živjeli u strahu, jer im se neprekidno prijetilo otkazima kao “višku radne snage”, a istodobno su bili dovođeni u zabludu izjavama ravnatelja da će se svi problemi riješiti prodajom nekih nekretnina tvrtke. Indikativno je da je Upravno vijeće podnijelo ostavku neposredno nakon osnivanja sindikalne podružnice u Stanici.

Teškoće počele s Vukojevićem

Na skupu zaposlenika je istaknuto da se teško financijsko stanje Stanice počelo izražavati tek od kada je mjesto ravnatelja zauzeo Mladen Vukojević, 17. veljače 1998. godine, koji je inače prethodno bio direktor Javnog poduzeća “Vrtlar” koje je također dovedeno na rub propasti uz cijeli niz nezakonitih postupaka čiji će epilog najvjerojatnije uslijediti pred sudom. U dubrovačkoj javnosti je rašireno mišljenje da je u vrijeme vladavine HDZ-a Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo, kao isključivi vlasnik Stanice za južne kulture u Dubrovniku, “dodijelilo” Mladenu Vukojeviću ravnateljsko mjesto u toj tvrtki ne samo po kriteriju stručnosti nego i po političkoj podobnosti, kao jednom od najistaknutijih HDZ-ovaca, pri čemu se imalo u vidu da mu je brat Vice Vukojević u samom vrhu državno-stranačke hijerarhije.

Teškoće se izražavaju u činjenici da je dulje vrijeme blokiran žiro-račun tvrtke, zbog neplaćanja obveza su isključeni struja i telefon u upravnoj zgradi, a ukoliko bude obustavljeno i snabdijevanje vodom proizvodnih pogona usahnut će oko dva milijuna kuna vrijedne sadnice cvijeća i presadnice povrća pripremljene u staklenicima za prodaju na tržištu.

Devastirani staklenici

Zaposlenici su na skupu naglasili da uopće nisu bili konzultirani u pogledu preuzimanja investicijskog kredita od Hrvatske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 1.270.000 DEM. S takvim zaduženjem omogućeno je otvaranje “Cvjetnog studija” (na raskošnoj svečanosti otvorenja nastupila je i Tereza Kesovija), ali je ostalo neobnovljeno oko 70 posto stakleničkih površina rasadnika u Čibači. Nezadovoljstvo zaposlenika je posebno izraženo zbog “ustupanja” zemljišta stanice na atraktivnom dubrovačkom predjelu Lapad, neposredno uz upravnu zgradu, za izgradnju trokrilne zgrade, od kojih bi jedna stambena cjelina površine oko 170 četvornih metara trebala pod maglovitim uvjetima i još nejasnijom odlukom Upravnog vijeća pripasti Mladenu Vukojeviću. Da sve bude u istom stilu, Mladen Vukojević je 1. lipnja prošle godine zaposlio svoju suprugu Mirjanu na mjesto direktorice komercijalne službe. Njeno smjenjivanje sada su zaposlenici jednoglasno zatražili.

Zaposlenici Stanice su uvjereni da se posao može osigurati za svih, naravno s novim sposobnim ravnateljem i novim Upravnim vijećem, uz odgovorniji odnos Ministarstva za poljoprivredu i šumarstvo, kao i uz očekivanu pomoć od strane Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

S. AHMETOVIĆ