Večernji list: 6. 4. 2000.

1500 RADNIKA PIK-a "VRBOVEC" I "BELJA" PRED VLADOM
Neuspio prosvjed u Zagrebu - danas blokada Vrbovca
* Posao PIK-a nije doveden u pitanje, treba ga konsolidirati i on će opstati - rekao je Linić

ZAGREB - Na Markovu trgu prosvjedovalo je jučer oko 1500 zaposlenika PIK-a Vrbovec i Belja d.d. iz Darde, što je od dolaska nove vlasti najveći broj prosvjednika pred Banskim dvorima. Prosvjednici su od Hrvatskog fonda za privatizaciju, većinskog vlasnika PIK-a i Belja, tražili da osigura zaostale plaće. U PIK-u je posljednja plaća (za listopad) isplaćena u prosincu, a za studeni i prosinac dobivene su akontacije od 1100 kuna neto. U Belju nije isplaćeno pet plaća. Zaposelnici su tražili i da se Vlada RH strateški odredi prema ta dva poduzeća, osigura efikasnost Nadzornih odbora i Uprava te obavijesti radnike o svim kriminalnim radnjama koje su se dešavale u tim tvrtkama, pogotovo u PIK-u.
- Mjesecima ne radimo, ne dobivamo plaću, štrajkamo, blokirmo prometnice, no Vlada
RH nas ne čuje. Znamo da su se kad su došli na vlast suočili s tisuću problema, no govore o oko 60.000 novonezaposlenih koji sa sada nezaposlenima čine 425.000 ljudi bez posla, a mi na žrtvenik nezaposlenosti nećemo dati više ni jedno radno mjesto. Preispitat ćemo Ugovor za pravednu Hrvatsku koji je Savez samostalnih sindikata Hrvatske potpisao sa šestorkom jer je on postao Ugovor za gladnu Hrvatsku - rekao je Josip Pavić predsjednik Sindikata zaposlenihu poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi okupljenima na platou pred crkvom Sv. Marka, među kojima su bili i predstavnici Vupika, Kutjeva, Zvijezde i Leda.
Predstavnici radnika razgovarali su dva sata s potpredsjednikom Vlade RH Slavkom Linićem, no vratili su se nezadovoljni, jer im
je rečeno da nema novaca iz proračuna te da se rješenja moraju tražiti od Uprava i NO-a. Sindikalci su predložili radnicima da se raziđu, no oni to nisu htjeli dok s njima ne razgovara potpredsjednik Vlade Linić.
- Vlada RH mora riješiti dug prema PIK-u
kojim bi se barem riješila isplata minimalaca. No, bilo bi lako kada bi se radilo samo o PIK-u, jer Vlada do kraja ovog mjeseca mora odlučiti kako će početi vlaćati gospodarstvenicima devet milijardi kuna unutarnjeg duga. Posao PIK-a nije doveden u pitanje, treba ga konsolidirati i on će opstati. Neprekidan je pritisak na efikasnost pravne države, no taj proces prikupljanja dokumentacije je dugotrajan - rekao je Linić odgovarajući i na brojna pitanja radnika.
Sutra će se u HFP-u održati sjednica na kojoj ć
e se probati riješiti stanje u Belju. Radnici su se oko 14.30 mirno razišli, a Vrbovčani su se vratili u PIK gdje su se sindikalci dogovarali o daljnjim akcijama, u kojima se ne isključuje niti moguće današnje blokiranje Vrbovca.
V. Starčević