Jutarnji list: 7. 4. 2000.

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu:

Istragu o Tuđmanu koristit ćemo na suđenjima

Haaška tužiteljica nije željela komentirati Blewittovu izjavu o tajnim optužnicama za Oluju. Predsjednik Mesić je prijatelj Suda, bio je vrlo važan svjedok na jednom od suđenja, zna mnogo i bilo je divno razgovarati s njime

Razgovarao Boris Vlašić

S Carlom Del Ponte kratko smo razgovarali neposredno nakon intervjua s njezinim zamjenikom. Ponovivši ono što nam je rekao njezin zamjenik, da nema tajnih optužnica, Carla Del Ponte odbila je komentirati njegovu izjavu.

Koje su razlike između dosadašnje Hrvatske i ove koju ste danas zatekli?

- Prva i najveća razlika jest u tome što današnja vlada surađuje s nama. Sjećam se prijašnjega ministra pravosuđa koji je bio prilično simpatičan i s kojim smo mnogo razgovarali, ali ništa nismo postigli. Dvaput je bio u Sudu i svi su kontakti bili dobri, ali bez ikakva rezultata.

Kako vam izgleda ova vlast?

- Odlično, vaš predsjednik je prijatelj našega suda. Bio je vrlo važan svjedok na jednom od naših suđenja, zna mnogo i bilo je uistinu divno ra zgovarati s njim. Jednostavno nije bilo nikakvih poteškoća da dođemo do bilo čega što nam treba u istragama. Pri susretu s premijerom i ministrima također nismo imali nikakvih problema da se dogovorimo o mnogo toga jer, osim što mi trebamo mnogo učiniti, trebalo je dogovoriti kako će se uspostaviti, operacionalizirah naša suradnja, kako ćemo doći do potrebnih informacija.

Ministar pravosuđa Ivanišević dao je tijekom svojih ranijih istupa naslutiti da Hrvatska neće biti osobito sretna zbog zahtjeva Suda da jednostavno otvori sve planove vezane za operacije Bljesak i Oluja. Inzistirate li uistinu na planovima akcija?

- Trenutačno nemamo problema zbog toga jer smo već dobili 55 dokumenata. Istina je, mi ne trebamo baš planove akcija, ali moramo znati što je bilo planirano u Oluji. Moramo biti u stanju napraviti distinkciju između vojne intervencije, to je legalno i zakonito, i onoga što je bilo nezakonito u toj operaciji.

Dokle ste stigli u istraživanju Oluje? Je li to bila, opravdana akcija ili se svaki vojnik koji je u njoj sudjelovao, mora brinuti hoće li samo zbog činjenice što je bio u akciji završiti na Sudu kao učesnik u zločinu?

- Ne mogu i neću vam reći dokle smo stigli, ali nema razloga da se bilo koji vojnik koji je sudjelovao u toj akciji brine da će samo zbog te činjenice biti optužen.

Provodili ste istragu i oko bivšega predsjednika Tuđmana. Zašto?

- Istina je, provodili smo istragu o njegovim aktivnostima, znamo za mnoge od njih, no saznanja dokle smo došli pojavi će se u nekom budućem suđenju. To vam ne mogu reći.

U postupku protiv generala Blaškića pojavilo se, kao jasno definirano, mišljenje vašeg ureda da je Hrvatska u BiH bila agresor, da je bila uključena u taj sukob. Koliko to čini krivcem svakoga tko je sudjelovao u tom ratu kao vojnik HVO-a?

- Treba ponoviti da se niti jedna od naših istraga ili optužnica ne temelji na tome je li netko intervenirao na području druge države. Vodimo računa je li pojedina osoba, točno određeni pojedinac, tijekom rata učinio određeni zločin isključivo osobnim djelovanjem, snosi li osobnu odgovornost za pojedini zločin. Nije točno da su svi vojnici i časnici nužno odgovorni zbog toga što su ratovali.

Što očekujete od Hrvatske?

- Nadam se da će Hrvatska i dalje napredovati, da ćete obnoviti svoju zemlju. Govoreći o odnosima s uredom tužitelja, već sam rekla - nema problema, nikakvih.