Vjesnik: 7. 4. 2000.

Đapićev ugovor o čuvanju gradskog stana istekao još 1994.

Kregar zatražio izradu plana racionalizacije gradskih troškova za 15 posto/ Još uvijek nepoznato je li s Đapićem zaključeno više ugovora i je li od njega službeno zatraženo da se iseli/ Grad protiv mogućeg poskupljenja plina

Otkad me Vlada imenovala Povjerenikom za Zagreb radim na iniciranju javne rasprave o svim gorućim pitanjima koja se tiču interesa Grada kao cjeline. U slučaju dodjele stana u vlasništvu Grada Zagreba Anti Đapiću, nisam siguran da bih se s njim trebao otvoreno dopisivati, jer ako neki zastupnik od Sabora želi dobiti stan, na parlamentu je da to odluči. Osim toga, ne znam da se, kako tvrdi Đapić, pod pozivanje na javni linč može svrstati moja izjava da je čudno što jedan saborski zastupnik čuva stan u vlasništvu Grada. Rekao je to novinarima u četvrtak Vladin povjerenik za Grad Zagreb, dr. Josip Kregar. Dodao je kako njegov cilj, međutim, nisu pojedinačni slučajevi već rasvjetljavanje kriterija za dodjelu stanova u vlasništvu Grada.
Iz Ureda za upravljanje imovinom Grada, stigao je najavljeni dopis o stanovima u vlasništvu
Grada u kojem stoji da je taj Ured od Ureda za izgradnju 1997. preuzeo 584 stana od čega su 483 bila navodno neuseljena. »U svezi s navodno neuseljenim stanovima pokrenuta su 183 postupka za iseljenje, 84 stana postala su vlasništvo drugih osoba, u 60 slučajeva sklopljeni su ugovori o najmu, dok preostala 162 stana i dalje koriste prognanici, izbjeglice i osobe u svojstvu čuvara«, piše u izvještaju Ureda, te se nastavlja kako je »57 stanova u vlasništvu Grada preuzeto je zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa«. Kregar je pored ostalog dobio i Ugovor o davanju na čuvanje gradskog stana zastupniku Đapiću.
- U Ugovoru koji sam dobio stoji da je Đapiću stan dodijeljen na razdoblje od 1.6. do 31.12.1994., no želim vidjeti je li od njega traženo da se iseli, te
je li u međuvremenu potpisan i neki drugi ugovor, što se iz izvještaja ne vidi, ističe Kregar, dodajući kako je ipak najbolje pričekati kompletno izvješće Povjerenstva.
Na sastanku koji je održao s pročelnicima gradskih ureda Kregar je zatražio da ga redov
ito obavještavaju o eventualnim poteškoćama u funkcioniranju službi, izrade plan racionalizacije troškova za 15 posto. Kregar je u srijedu razgovarao s direktorom Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada, Slavkom Dakićem, dogovorivši za ponedjeljak početak javnih tribina na temu prostornog planiranja. Obrazlažući trenutne pregovore sa udrugama za zaštitu životinja, Kregar je naglasio kako je veći dio njihovih primjedbi prihvaćen uključujući obvezan način postupanja vlasnika prema životinji, kao i strategija o traženju zakonskih rješenja o višim kaznama u slučaju napuštanja životinje. Vladin bi povjerenik u petak nešto više trebao reći o tek pristiglom izvještaju o naplati prihoda od ljetnih terasa, koji, kako ističe Kregar, sadrže oprečne teze.
Kada je r
iječ o najavljenim konzultacijama s političkim strankama, Kregar je rekao da se ne želi uplitati uz njihove dogovore kako se ne bi stvorila kriva slika o povjereniku kao njihovom kontroloru. Kregar će u petak održati i razgovor s predstavnicima nekih javnih gradskih poduzeća (ZET, Plinara, Zagrebačke ceste) kako bi se pokušalo pronaći rješenje za njihove probleme. Posebno je istaknuo da se Uprava Plinare boji da bi Ina mogla podići cijene plina, te dodao kako će u petak Ivanu Vulasu jasno iznijeti protivljenje Grada mogućem poskupljenju. (Mile Franičević)