Novi list: 7. 4. 2000.

BIVŠI RAVNATELJ UPRAVE ZA ZAŠTITU OKOLIŠA ZLOUPOTRIJEBIO POLOŽAJ?

Kaznena prijava protiv dr. Ante Kutle

ZAGREB - Protiv dr. Ante Kutle, bivšeg ravnatelja Državne uprave za zaštitu prirode i okoliša podnesena je kaznena prijava zbog zloporabe položaja i ovlasti kažnjivih po odredbi članka 337. Kaznenog zakona. Prijavu je još krajem veljače Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske podnijelo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, a dokumentacija je naknadno proslijedena Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Kako saznajemo iz ureda ministra Bože Kovačevića, prijava se temelji na osnovanoj sumnji daje Kutle kao ravnatelj DUZPO-a počinio niz nezakonitih radnji vezanih uz raspisivanje natječaja za primanje novih državnih službenika suprotno odlukama Vlade te nepravilnosti vezanih uz zaključivanje Ugovora s nevladinom udrugom za zaštitu okoliša “Lijepa naša” kojoj predsjedava duži niz godina. Prijava ga tereti i za nepravilnosti pri zaključivanju Ugovora o savjetodavnim uslugama za izradu Strategije zaštite okoliša kao i ugovora koje je Kutle sklopio sam sa sobom, a sve na štetu DUZPO-a.

Od Višnje Lončar, Županijske državne odvjetnice doznajemo da dokumentacija koju je prijavi priložio tužitelj nije dovoljna za donošenje odluke te da je u tijeku pribavljanje kompletne dokumentacije. Tek po dovršetku tih radnji odvjetništvo će odlučiti o osnovanosti prijave.

- Za djela iz članka 337. Kazneni zakon predviđa kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci do maksimalno 10 godina ovisno o težini djela, pojašnjava Lončar moguće reperkusije.

Sam Ante Kutle za sadržaj prijave saznao je od novinara.

- Prijava je ishitrena, za nju nema osnove; to je jednostavno plod političkog revanšizma jer nisam činio nikakve propuste u radu. Kada se prikupi sva dokumentacija pokazat će se najlogičnijim njeno odbacivanje, ustvrdio je Kutle dodavši da je sve to neslana šala.

N. DOMAZET