Večernji list: 7. 4. 2000.

NAKON NEUSPJELOG PROSVJEDA U ZAGREBU
2000 radnika PIK-a blokiralo Vrbovec
* Ako se do subote ne ispune naši minimalni zahtjevi, blokirat ćemo i prugu - kažu prosvjednici

VRBOVEC - Radnici PIK-a Vrbovec blokirali su jučer u Vrbovcu na dva mjesta magistralu Zagreb - Bjelovar, pa u grad mogu ući samo njegovi stanovnici dok Uprava poduzeća i Nadzorni odbor ne isplate dvije akontacije plaće za siječanj i veljaču u iznosu od 1190 kuna i putne troškove. Odlučilo je to još preksinoć, nakon neuspjelog prosvjeda pred Vladom, Zaposleničko vijeće PIK-a.
Radnici su jučer ujutro na magistralnu cestu u Vrbovcu postavili kamione i priručne barikade, pa je policija preusmjeravala promet prema Zelini te lokalnim prometnicama. Glavni s
indikalni povjerenik Stjepan Leboš objavio je nakon sastanka Sindikalnog povjereništva i Zaposleničkog vijeća održanog ujutro u zgradi Uprave PIK-a da će danas, ne ispune li se njihovi zahtjevi, zapriječiti i sve lokalne prometnice i ceste u Vrbovcu, kojima se jučer, makar otežano, moglo proći prema Zelini i obilaznici za Križevce, Bjelovar i prema Slavoniji.
Iako su predstavnici Uprave i Nadzornog odbora pozvani na sastanak Sindikalnog povjereništva i Zaposleničkog vijeća, predsjednik Uprave Zlatko Stepančik i predstavnici Nadzornog odbora razgovarali su za to vrijeme o zahtjevima zaposlenika PIK-a u Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskom fondu za privatizaciju koji je većinski vlansik vrbovečke mesne industrije. Država naime PIK-u duguje oko sedam milijun
a kuna, najviše ministarstva obrane i unutarnjih poslova, pa se zaposlenici nadaju da će Uprava inzistirati na vraćanju tog novca koji bi, tvrde, bio dovoljan za isplatu traženih akontacija.
- Na zaprekama ćemo dežurati 24 sata u tri smjene i nećemo odust
ati dok nam se ne ispune minimalni zahtjevi. O njima smo obavijestili Upravu i Nadzorni odbor još u srijedu navečer. Ako sve potraje do subote, razmišljamo čak o blokiranju željezničkog prometa u - rekao je sindikalni povjerenik Sindikata PPDIV Ivan Štaba i dodao kako će u mirnom zaprečavanju prometnice sudjelovati više od 2000 zaposlenika PIK-a.
Nešto prije 13 sati s razgovora u Zagrebu vratili su se predstavnici Uprave i Nadzornog odbora, ali bez postignutog dogovora i novih rješenja. Predsjednik Uprave
najavio je za poslijepodne sastanak na kojem bi se mogao postići dogovor.
- Ako Uprava ne nađe rješenje, blokada se nastavlja do daljenjega - rekao je zamjenik glavnog sindikalnog povjerenika Božidar Sabolić.
Prosvjednici su blokadu uglavnom doživjeli ka
o priliku za druženje, pa je dežuranje na glavnoj vrbovečkoj prometnici uz PIK-ove kobase, hrenovke i čaj prolazilo u ugodnoj i mirnoj atmosferi.
T. Hrga

SAZVANA GLAVNA SKUPŠTINA DIONIČKOG DRUŠTVA PIK-a
U NO PIK-a Vrbovec ulazi i ministar Pankretić
Nadzorni odbor PIK-a Vrbovec trebao bi na sjednici Glavne skupštine Dioničkog društva, sazvanoj za 19. svibnja, biti u cijelosti promijenjen. Prema pozivu objavljenom u posljednjem broju Narodnih novina, dužnosti članova NO-a bit će razriješeni Đuro Turk, Zlatko Kresaj, Mato Deskar, Iva Bačić i Nikola Dončević. Na njihova mjesta trebali bi doći ministar poljoprivrede Božidar Pankretić, Ivan Novačić, Franjo Dončević, jedan od najutjecajnijih bivših direktora PIK-a, i Stjepan Leboš, glavni sindikalni povjerenik u tom poduzeću. Osim njih, jednog člana imenovat će i Hrvatski fond za privatizaciju, a pretpostavlja se da će to biti potpredsjednik Fonda Krešimir Starčević.
Međutim, poziv iz Narodnih novina otkriva i da je gubitak PIK-a veći od 206 milijuna kuna, ali
još iz 1998. godine. Tada je, podsjetimo, poduzeće vodio Ivan Jedvaj. Od tog duga 47,7 milijuna kuna pokrit će se iz pričuva, a 158,5 milijuna kuna ostat će nepokriveno. Postavlja se pitanje koliko je ukupni dug narastao 1999. godine. (riv, gd)

Ministarstvo gospodarstva pregovara o prodaji PIK-a Moraliću
Kako se neslužbeno saznaje, Ministarstvo gospodarstva i Fižulićev pomoćnik za poticanje stranih ulaganja Josip Kardun upostavili su kontakt s Enverom Moralićem, nesuđenim kupcem PIK-a Vrbovec u doba vladavine Zlatka Dominikovića. Moralić, svojedobno otjeran iz Vrbovca, danas bi bio poželjan ulagač, no pregovaračke pozicije su se u međuvremenu promijenile na štetu vrbovačke tvornice. Moralić sigurno neće više ponoviti tadašnju ponudu, no postoji nada da PIK prođe u paketu s ostalim poduzećima za koja je Moralić zainteresiran. Za sada Ministarstvo gospodarstva i Hrvatski fond za privatizaciju ne žele otkrivati sadržaje razgovora s Moralićem. (S.Ml.)

STANKO ZDRAVČEVIĆ, TAJNIK ZUS-a:
Seljaci ne odustaju od prosvjeda

OSIJEK - Iako iz IPK Tvornice ulja Čepin i IPK Tvornice šećera Osijek uvjeravaju javnost da čine maksimalne napore kako bi što brže isplatili dug za lanjski suncokret i šećernu repu, Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje ne odustaje od prosvjeda najavljenog za 11. travnja. Stanko Zdravčević, tajnik ZUS-a, zamjera ministru poljoprivrede Božidaru Pankretiću što preko medija "prodaje demagogiju", a ništa bitno nije promijenio. Sumnja na koji će se način ostvariti obećani poticaji za kukuruz, a osobito zamjera Vladi što najavljuje 80 milijuna maraka pomoći za BiH, a neisplata 23 milijuna kuna za pšenicu hrvatskim seljacima obrazlaže se nedostatkom novca. (B.V.)

Uprava "Belja" i Sindikat o štrajku
OSIJEK - Članovi Uprave i Sindikata PPDIV-a u "Belju" danas će ponovno sjesti za isti stol, i to samo s jednom temom razgovora - o generalnom štrajku zakazanom za 10. travnja. Sindikat ustraje na štrajku jer nije zadovoljan rezultatima prosvjeda u Zagrebu. Uprava i Nadzorni odbor, pak, drže da je unutarnji mir nužan za prevladavanje problema, pa ističu kako bi generalni štrajk donio samo dodatne štete "Belju", odnosno da je tada vjerojatniji stečaj. (bv)