Novi list: 8. 4. 2000.

Odriče li se Račan socijalne pravde

Hrvatska je izabrala novu vlast, jer je vladavina HDZ-a postala nepodnošljiva, koliko zbog pauperizacije najvećeg dijela stanovništva, možda još više zbog do neba vapijuće socijalne nepravde. Nova vlast sve manje govori o boljem životu, što je vjerojatno uvjetovano i zatečenim stanjem, ali i socijalna pravda - za što nema opravdanja! - sve se manje spominje

Piše: Jelena Lovrić

Nevenka Tuđman, kćerka pokojnog predsjednika Hrvatske, prozvana je Gospođom 15 posto. Na ime provizije jedan joj je poduzetnik na ruke isplatio više od dva i pol milijuna kuna. Gospođa je posredovala, a poduzetnik je u ustanove vlasti ugrađivao telefonske centrale. Detaljnu listu svojih isplata prije mjesec je dana ovjerio potpisom kod javnog bilježnika. Nevenka Tuđman, poznata kao krajnje osjetljiva osoba, kojoj novinski napisi redovito uzrokuju teške duševne boli, što ih uspijeva ublažiti samo vrtoglavim odštetama, ovoga puta, kako je saopćio njen odvjetnik, neće tužiti novine koje su skandal provalile.

Obitelj Tuđmanova savjetnika Ivića Pašalića jedna je hrvatska banka svojedobno kreditirala s 18 milijuna njemačkih maraka. Dio je, umjesto njih, vratio sada zatvoreni Kutle, veći dio, desetak milijuna, banka je jednostavno otpisala. Sve su posredno platili porezni obveznici. Pašalić - čije se ime već duže vrijeme pojavljuje u ulozi “petog ortaka” u mnogim HDZ-ovim mega aferama - danas je potpredsjednik Sabora, a na najnoviji skandal osvrnuo se s dvije polurečenice.

HDZ-ovi namjesnici u INI, čuvena tehnomenadžerska garnitura, premazana svim mastima, iz tog je, nekad najuspješnijeg hrvatskog poduzeća, u protekle tri godine, u suradnji s ruskom mafijom, izvukla više od 700 milijuna dolara. Tim su sredstvima namjeravali kupiti INU, kada ona uskoro krene u privatizaciju. Sažetak je to sadržaja “Bijele knjige”, svojevrsne anonimne optužnice od više stotina stranica, koja kruži Zagrebom. Policija se oko te “napetice” opasno ušeprtljala: inače prodorni ministar Lučin odjednom mulja, te nisu je dobili, te vidjet će, sve u svemu: bijele knjige laju, a bivši šefovi INE- šternovi, gregurići, šarinići - jašu dalje.

Defile skandala

Afere povezane s vojskom ne mogu se ni pobrojati. Svakoga dana osvane neko novo otkriće. Iz vojnog su fonda nestajali stanovi, milijuni, mehanizacija. Upravo su objavljeni dokazi da je u prve dvije godine HDZ-ove vlasti iščezlo 13 i pol tisuća stanova bivše JNA. Stanove, očišćene od dotadašnjih stanara, Tuđmanova je vlast podijelila svojim ljudima.

Da bi vratila građevinsku mehanizaciju, vrijednu pedesetak milijuna maraka, kupljenu novcima hrvatskih poreznih obveznika, koja je prebačena, a navodno i darovana Hercegovini, Hrvatska bi, navodno, mogla tražiti i međunarodnu arbitražu. Meštar tih mutnih poslova, general Rojs, još sjedi u saborskim klupama.

Malverzacije vojnog poduzeća “Alan” mučno je i evidentirati, ta je firma imala široko razgranate poslove: od prostiranja crvenih plahti u tajnim vilama do kupovine Tuđmanova aviona, od futranja dolarima čuvenih odvjetnika “hrvatske stvari” pred haškim sudovima do milijunskih transfera preko meke granice i nazad, sve pod firmom pomoći “napaćenom hrvatskom narodu” manje u Bosni, više u Hercegovini. Nalaze revizije o djelovanju tog poduzeća, koje se općenito drži leglom turbo-kriminala, nova vlast ne želi objaviti, ali zato ministar Crkvenac izjavljuje da se šef Alana”, general Zagorac, na odgovornost neće pozivati.

To je samo mali dio defilea skandala, u samo posljednjih desetak dana, pod kojima se prolamaju hrvatski mediji. Prljave tajne Tuđmanove vlasti otkrivaju se sve ubrzanijim tempom. Ali sav taj smradni veš, iskrcan na javnu scenu, novu vlast kao da uopće ne dira. Čini se da je ni najstrašriija otkrića ne mogu pokrenuti. Račanova vlada tvrdi da se svaka radikalizacija mora izbjegavati. Za provođenje reformi potrebna joj je, kaže, stabilnost, na političkoj i društvenoj sceni. Ali svojim svilenim odnosom prema onima za koje se s razlogom sumnja da su upleteni u kriminal i korupciju, vladajući ne smiruju, nego zapravo raspiruju nezadovoljstvo i u konačnici radikaliziraju javnost. Za Tuđmanova vremena ojađena Hrvatska očekivala je hvatanje i kažnjavanje lopova, izostanak sankcioniranja metastazirajućeg kriminala - mogao bi ogorčenost sa bivše preseliti na novu vlast.

Veliki deal s prethodnicima

Držeći se kao da lopovima čuvaju leđa, račanovci raspiruju nagađanja da su sa svojim prethodnicima u velikom dealu. Zanimljivo je da s predsjednikom Republike igraju oštro i narogušeno, a s HDZ-ovim perjanicama meko, gotovo kao da kroče po jajima. Jesu li te dvije činjenice, možda, i izravno povezane? U svakom slučaju, vlast prema mafijašima pokazuje veliku obzirnost, a prema njihovim žrtvama, ujedno i svojim biračima, nebrigu i grubost. Zahtjeve vrbovečkih radriika da im se isplate plaće potpredsjednik vlade Linić odlučno je odbio, od zahtjeva da se kriminalci pohvataju i kazne - šeprtljavo se ogradio. Mucavo je objašnjavao kako se procesi moraju dobro pripremiti, inače se lopovima može staviti soli na rep. Trajat će to godinama, zaboravite opljačkane pare - direktno je rekao. Dan kasnije najavio je da će se u idućih mjesec dana pokrenuti najveći broj stečajeva. Iz vladinih krugova već stižu objašnjenja kako je, eto, situacija u zemlji takva da vladajući ne mogu provoditi svoju socijaldemokratsku politiku. To je malo zavijeno, ali ipak dosta jasno priznanje da su u pravu oni koji tvrde kako Račanova vlada štiti kapital a ne radnike.

Radnici PIK-a Vrbovec, kao i mnogi drugi slični njima, znaju da su njihova poduzeća upropaštena, da dio svojih zarada vjerojatno nikada neće dobiti. Ali ne mogu podnijeti da se istodobno njihovi zlotvori i pljačkaši slobodno šetaju zemljom. Hrvatska je izabrala novu vlast, jer je vladavina HDZ-a postala nepodnošljiva, koliko zbog pauperizacije najvećeg dijela stanovništva, možda još više zbog do neba vapijuće socijalne nepravde. Nova vlast sve manje govori o boljem životu, što je vjerojatno uvjetovano i zatečenim stanjem, ali i socijalna pravda - za što nema opravdanja! - sve se manje spominje.

Vlast zamjene, a ne promjene

Zato u radničkim prosvjedima sve više, rame uz rame, idu zahtjevi da se isplate plaće i pozatvaraju lopovi. Vrbovčani su pred Vladom istakli transparente: “Kažnjavajte kriminal, a ne rad!”, a s Markova su trga otišli s porukom: “Kad nemate za plaće, pohapsite barem lopove!” Čini se da nikoga iz vlasti nisu impresionirali. Idućeg su dana blokirali Vrbovec. Njihov je gnjev u uzlaznoj putanji. Najavljuju da će od ponedjeljka, osim ceste, blokirati i prugu koja vodi prema Mađarskoj. Može se reći da radnici nemaju nikakva prava da u borbi za svoje interese zaposjedaju javnu imovinu. Ali tko će im to reći? I tko bi im to imao obraza prigovoriti ako su prije toga društvenu imovinu zaposjeli i raskrčmili gangsteri iz HDZ-a, a njihovi nasljednici na čelu države ni prstom oko toga nisu makli.

Nova vlast stalno ističe da je Hrvatsku preuzela u katastrofalnom stanju, ekonomski, socijalno i moralno devastiranu. Ali po njenim postupcima reklo bi se da je ta katastrofa bezgrešno začeta. Svi su nevini. U javnosti, pak, sve se češće može čuti ocjena da je u Račanovoj vladi Hrvatska dobila vlast zamjene, a ne promjene. Zamijenjena je stranka na vlasti, stvarne promjene još uvijek izostaju.