Večernji list: 8. 4. 2000.

VRBOVEČKI MESARI NASTAVLJAJU BLOKADU CESTE I NAJAVLJUJU BARIKADE NA PRUZI ZAGREB - BUDIMPEŠTA
Vrbovcem bruji da se za PIK nadmeću Moralić i Todorić
* Mesari su i Mesića pozvali na kavu


Zbog neispunjenja zahtjeva za isplatu akontacija plaća za siječanj i veljaču, radnici PIK-a "Vrbovec" i jučer su nastavili djelomičnu blokadu prometa u svom gradu, a najavili su da će u ponedjeljak u podne blokirati i željezničku prugu Zagreb - Budimpešta. Dakle, gnjev vrbovečkih mesara nije uspio smanjiti ni preksinoćnji sastanak Vrbovčana i ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, koji je razgovarao s radničkim predstavnicima. Upravo suprotno, jučer su se oglasili radnici pozivajući ministra Pankretića i saborskog zastupnika Jadranka Mijalića iz HSLS-a da se odmah aktivno uključe u rješavanje problema PIK-a. Mesari su pozvali i predsjednika Stipu Mesića da s njima popije kavu.
U međuvremenu u javnost su isplivale informacije da su predstav
nici Ministarstva gospodarstva i Hrvatskog fonda za privatizaciju stupili u kontakt s hrvatsko-njemačkim biznismenom Enverom Moralićem, koji je prije nešto više od godinu dana bio zainteresiran za kupnju PIK-a "Vrbovec". Time su se potvrdile naše informacije da postoji interes države, kao većinskog vlasnika PIK-a, da to poduzeće proda baš Moraliću. Međutim, istodobno je Vrbovcem počela kolati druga priča, prema kojoj bi vlasnik PIK-a mogao postati hrvatski prehrambeno-trgovački tajkun Ivica Todorić, vlasnik koncerna "Agrokor".
Tko je najpoželjniji strateški partner i ulagač u PIK "Vrbovec", jučer je trebao otkriti sastanak sadašnjih i budućih članova PIK-ova Nadzornog odbora u Zagrebu s predstavnicima HFP-a. Zanimljivo je da su i Todorić i Moralić prošlih g
odina po jednom pokušali preuzeti vlasništvo nad vrbovečkim mesnim divom, ali im to nije uspjelo, poglavito zbog otpora malih dioničara. No, lanjski potez malih dioničara PIK-a, kojim su odbili prodaju dionica Moraliću za 80 posto njihove nominalne vrijednosti, već je nazvan najvećim promašajem malih dioničara u Hrvatskoj 1999. godine. Sada se, pak, situacija potpuno promijenila i stručnjaci predviđaju da bi bio uspjeh prodati PIK, opterećen gubicima koji se izražavaju u stotinama milijuna kuna, bilo kome, pa čak i za jednu kunu. To povećava manevarski prostor mogućim kupcima Moraliću i Todoriću, pa i ostalima zainteresiranim za PIK, koji mogu odugovlačiti i još smanjivati cijenu vrbovečkoj mesnoj industriji.
Izaslanstvo Podružnice sindikata "Petrokemije" i
z Kutine i Stožera za obranu te tvornice, predvođeno povjerenikom Željkom Klausom, posjetilo je sinoć sindikalce PIK-a Vrbovec na blokadnoj cestovnoj točki. Stožer za obranu "Petrokemije" i svi djelatnici te tvornice su uz vas, rekao je Klaus, kazavši da se situacija razvija tako da će vjerojatno i sindikalci "Petrokemije" morati pribjeći sličnom pritisku na Vladu.
Sinoć je održan sastanak predstavnika sindikata s novim predsjednikom Uprave Željkom Blaževićem, ali nikakav dogovor nije postignut. Prosvjedi
se nastavljaju. Proširi li se blokada u ponedjeljak iz Vrbovca i na prugu Zagreb - Budimpešta, Račanov kabinet naći će se u teškoj situaciji. R. Ivanuš

 

NA IZVANREDNOJ SKUPŠTINI
Smijenjen nadzorni odbor "Belja"
ZAGREB - Jučer je u Zagrebu održana izvanredna skupština "Belja" d.d. na kojoj je obavljena rekonstrukcija Nadzornog odbora. Od starog sastava na svojim mjestima ostali su samo Željko Švedl i Damir Bosnić, koji inače obavljaju posao direktora, odnosno zamjenika direktora osječkog ureda Fonda za privatizaciju, a smijenjeni su Željka Bukvić-Popović, Jadranka Čengija - Šarić i Jozo Palac. Umjesto njih imenovani su Slavko Kotromanović (inače regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a), Josip Hrala (pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva), te Marijan Molnar (djelatnik "Belja"). (bv)

NADZORNI ODBOR PIK-a
Željko Blažević umjesto Zlatka Stepančika na čelu PIK-a
* Isplata jedne zaostale plaće radnicima vjerojatno do kraja sljedećeg tjedna, a druge - u roku 14 dana

Novi predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec jedan je od vodećih ljudi mesne industrije "Zagrepčanka" i prije toga dugogodišnji djelatnik vrbovečke mesne industrije Željko Blažević. To je na jučerašnjoj sjednici u Zagrebu odlučio Nadzorni odbor PIK-a Vrbovec, koji je istodobno smijenio dosadašnjeg predsjednika Uprave Zlatka Stepančika. Treba napomenuti da je Stepančik na početku sjednice i sam ponudio ostavku.
Željka Blaževića, doznajemo među PIK-ovim radnicima, u Vrbovcu dočekuju kao čovjeka iz PIK-a. On je, nakon završenog fakulteta, u PIK-u radio
petnaestak godina, bio je tehnolog i jedan od voditelja proizvodnje. Blaževića je iz PIK-a, tvrde radnici, 1996. godine, nakon sukoba koncepcija, otjerao tadašnji predsjednik Uprave Zlatko Dominiković. Nadzorni odbor jučer je imenovao i dva nova člana Uprave - Željka Brglesa i Vlastu Garašanin. Njih dvoje zaposlenici su PIK-a visoko rangirani u poslovodnim strukturama.
Nova se Uprava na tom sastanku obvezala da će hitno analizirati mogućnost naplate PIK-ovh potraživanja od dužnika, te da će se vjerojatno d
o kraja sljedećeg tjedna isplatiti jedna zaostala plaća. Druga zaostala plaća, prema tom planu, trebala bi biti radnicima isplaćena u roku 14 dana.