Novi list: 11. 4. 2000.

SLAVKO LINIĆ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE U POVODU PROSVJEDA U PIK-u

VRBOVEC

Vlada neće popustiti ucjenama

U dogovoru s novom Upravom poduzeća Vlada pokušava riješiti problem isplate plaća tako da se PIK-u otpiše dio od gotovo 500 milijuna kuna dugova, istaknuo je Linić

ZAGREB - Poptredsjednik Vlade Slavko Linić optužio je jučer organizatore radničkog prosvjeda PIK-a Vrbovec da ne žele dijalogom rješavati problem isplate plaća, već da ucjenama žele iznuditi novac državnog proračuna.

- Razumijemo nezadovoljstvo radnika zbog neisplaćenih plaća, razumijemo i to da nema dijaloga između Uprave PIK-a i radnika, zbog čega su prosvjedi i izišli iz tvorničkog kruga. Međutim, Vlada je zaprepaštena činjenicom da organizatori prosvjeda prijete i ucjenjuju Vladu blokadom prometa i međunarodnih željezničkih linija. Time ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana i blokiraju gospodarske aktivnosti, ocijenio je Linić.

Imajući razumijevanja za težak položaj radnika i važnost PIK-a Vrbovec za gospodarstvo, Vlada u dogovoru s novom Upravom poduzeća pokušava riješiti problem isplate plaća tako da se PIK-u otpiše dio od gotovo 500 milijuna kuna dugova, čime bi se olakšao položaj tog poduzeća prema njegovim vjerovnicima, upozorio potpredsjednik Vlade.

Linić je naglasio da se Vlada protivi primjeni represije protiv prosvjednika, iako oni ugrožavaju treće subjekte, pa će već danas premijer Račan otpočeti razgovor sa sindikatima, konkretno sa SSSH-om, na čelu s Davorom Jurićem. Dijalog daje bolje rezultate od represije, upozorio je. No, ako bi organizatori prosvjeda blokirali međunarodni promet, Vlada bi morala intervenirati, ali ružno bi bilo sukobljavati se s radnicima. Ako dođe do takve blokade, odgovornost bi ležala na njezinim organizatorima, koji bi time potvrdili da ne žele dijalogom postići rješenje, primijetio je Linić.

B. PODGORNIK