Jutarnji list: 11. 4. 2000.

DIVLJA GRADNJA Najglasnijeg SDP-ova zagovornika protiv divlje gradnje susjed tuži zbog bespravno sagrađene kuće

Velnićev susjed nudi Ministarstvu da sam plati rušenje bespravnog objekta

- Usmjeravam vas na gradske urede i sudove, tamo počinje sav kriminal. Već dvadesetak godina dokazujem da sam obespravljen, a branim se preko državnih institucija - rekao je Velnić tvrdeći da su rješenja o rušenju vraćena u proces

Pišu: K Sutnić, H. Appelt

Alpska vila u ulici Vjenac 10, u kojoj živi SDP-ovac Vladimir Velnić, primjer je bespravne gradnje na čak četiri tuđa zemljišta, tvrdi susjed i vlasnik jednog od zemljišta Bruno Živković.

Sporna kuća nije srušena ni nakon dvadesetak godina sudskih sporova, dvije odluke Upravnog suda kao i prošlogodišnjeg rješenja Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i stanovanja o uklanjanju ilegalno sagrađenog objekta.

Zbog toga je susjed Živković početkom godine Ministarstvu ponudio da uklanjanje Velnićeva objekta privremeno financira sam.

Bivši Gradski vijećnik Velnić, pak, demantira susjedove tvrdnje, a osim devet tužbi protiv Živkovića, primjerice za bacanje fekalija ili fizički napad na njega, novinarima nije pokazao niti jedan dokument kojim bi dokazao da je njegova kuća legalna. Osim toga, Velnić vlasništvo kuće nije uknjižio ni u posjedovni niti u vlasnički list, iako je, ako je stvarni vlasnik zemljišta ili kuće, to prema zakonu dužan napraviti.

Dugotrajni sudski sporovi

- Kada sam kupio zemljište na Tuškancu prije desetak godina, Velnić je imao malu kuću. No, parcelu sam ipak uzeo jer je već tada postojao sudski nalog za njezino rušenje. Umjesto toga objekt se još proširio, a mi smo počeli voditi dugotrajne sudske sporove koji su na kraju riješeni u moju korist.

Međutim, ni dan danas nisam se riješio susjeda koji mi ograničava životni prostor, inače jedan od najvećih zagovornika protiv divlje gradnje u gradu - rekao je Živković koji je na dijelu spornog zemljišta također sagradio obiteljsku vilu.

Živković zato smatra da je Velnić unatoč rješenjima za rušenje kuću uspio sačuvati zbog svojih funkcija u Gradskoj skupštini i članstvu u SDP-u.

Susjed s druge strane ograde, pak, nikako ne priznaje sudska rješenja koje pokazuje Živković.

- Ne želim preko novina odgovarati na Živkovićeve objede i difamirajuće poludojave. Uostalom, znate li vi tko je on? Raspitajte se malo o njegovoj zakladi. Usmjeravam vas na gradske urede i sudove, tamo počinje sav kriminal. Već dvadesetak godina dokazujem da sam totalno obespravljen, a branim se preko državnih institucija - rekao je Velnić.

Zavrzlama traje 20 godina

Institucijama države, međutim, nedavno se ponovo obratila i obitelj Živković. U dopisu Ministarstvu prostornog uređenja od 31. siječnja ove godine pišu da mole hitno provođenje odluka sukladno zakonu. Također mole da se odgovorne osobe ne sakriju iza termina "predviđena dinamika i osiguranje materijalno-tehničkih uvjeta za izvršenje".

Pravna zavrzlama, nadaju se Živkovićevi, ali i Velnić, nakon dvadeset godina sudskih sporova uskoro bi mogla biti riješena.