Slobodna Dalmacija: 12. 4. 2000.

POVJERENIK KREGAR URUČIO NOVINARIMA POPIS “ČUVARA” GRADSKIH STANOVA

Gdje je nestao Đapić?

Na nepotpunome popisu, kako su iznenađenog Kregara upozorili sami novinari, nedostaju imena Ante Đapića, Lea Katunarića, Ane Lučić i još nekih “čuvara”, a on je obećao istragu - Dobroslav Paraga “otkucao” Antu Đapića da ima prebivdlište u Nehajskoj 18, a da gradski stan na Borovju, navodno, iznajmljuje - Nekim čuvarima ugovor istekao još 1992. godine

Grad Zagreb raspolaže s 541 stanom, podatak je koji je novinarima nedavno iznio Vladin povjerenik za Zagreb Josip Kregar, dodajući kako je od Ureda za upravljanje imovinom za 162 stana, koji imaju “čuvare”, zatražio detaljan popis koji će, čim bude gotov, biti predočen javnosti. Novinarima je obećani popis uručen u utorak pod nazivom “Ugovori o čuvanju stana od 1991. godine na dalje”, ali na ponuđenom materijalu našao se samo 71 “čuvar”.

Gdje su nestali ostali, pitali su novinari i na licu mjesta nabrajali “nedostajuće”: Antu Đapića, Lea Katunarića, Anu Lučić... Ostao je iznenađen i sam Kregar, no obećao je nastavak priće. Posebice stoga što mu je, spomenuo je, u međuvremenu Dobroslav Paraga dojavio kako Anto Đapić ima prebivalište u Nehajskoj 18, te je uredno evidentiran i u biračkom popisu u Područnom uredu Trešnjevka. Gradski stan na Borovju, prema Paraginim navodima, Đapić navodno - iznajmljuje. Zbog toga je službena Komisija Gradskog poglavarstva 10. travnja izišla na očevid i zapisnički utvrdila - kako u stanu nije našla nikoga.

Uz popis “čuvara” novinarima je uručen i primjerak ugovora u kojemu, među ostalim znakovitostima, primjerice, stoji kako “čuvari” plaćaju zaštićenu najamninu, koja iznosi 1,52 kune po četvornom metru a nakon isteka ugovornoga roka dužni su iseliti iz stana. Unatoč tome, na popisu je znakovit broj stanara kojima je ugovor istekao još 1992. godine. Tako, iako mu je ugovor istekao u travnju 1993., novinar Vjekoslav Krsnik još uredno čuva stan od 71,5 četvornih metara, a Ines Vrban, urednica glasila političkih zatvorenika, ugovor je prestao biti valjan u lipnju prošle godine.

B. BABIĆ