Slobodna Dalmacija: 13. 4. 2000.

SAZNAJEMO: BEZ DOGOVORA OKO TERMINA ULASKA HRVATSKE U PARTNERSTVO ZA MIR
ZAGREB OSTAJE NA LISTI ČEKANJA

Prva provjera bit će Račanov posjet Bruxellesu 9. svibnja gdje se od hrvatskoga premijera očekuje da predstavnike svih 19 zemalja članica NATO-a izvijesti o hrvatskom napretku u ispunjavanju potrebnih uvjeta, kazali su Slobodnoj Dalmaciji u srijedu visoki NATO-ovi izvori

Piše: Bruno LOPANDIĆ

NATO ni ovoga tjedna nije postigao konsenzus o datumu primanja Hrvatske u Partnerstvo za mir, jer još uvijek prevladava mišljenje kako s odlukom o primanju treba pričekati zbog dodatnih jamstava Hrvatske za provedbu svih potrebnih uvjeta. Prva provjera bit će Račanov posjet Bruxellesu 9. svibnja gdje se od hrvatskog premijera očekuje da predstavnike svih 19 zemalja članica NATO-a izvijesti o hrvatskom napretku u ispunjavanju potrebnih uvjeta - kazali su Slobodnoj Dalmaciji u srijedu visoki NATO-ovi izvori.
Od hrvatskog se premijera očekuje da na sastanku NAC-a, Sjevornoatla
ntskog vijeća, izvijesti NATO o svim poduzetim reformama u segmentima potrebnim za ispunjavanje uvjeta ulaska u Partnerstvo za mir. To Račanovo izvješće usporedit će se s onim NATO-ovim, pa prije 9. svibnja odluke o datumu primanja Hrvatske u PFP neće biti, naveli su u NATO-u.
Na ovotjednom sastanku predstavnika svih 19 zemalja članica NATO-a, svi su se složili da su u Hrvatskoj u veoma kratkom roku postignute velike promjene, a posebice su dobro prihvaćena izvješća o posjetu glavne tužiteljice Haaškoga sud
a Carle del Ponte Zagrebu.
Suradnja s Haaškim sudom neobično je važna NATO-u pa je Hrvatska zbog dobrog dijaloga s Haaškim sudom među članicama NATO-a dobila puno pozitivnih poena. U tom kontekstu posebice dobro je prihvaćena i izjava hrvatskoga ministra p
ravosuđa

Stjepana Ivaniševića da tajnih optužnica protiv hrvatskih generala nema, što u NATO-u čitaju kao spremnost nove hrvatske Vlade da prekine s promidžbom bivšeg režima.
Stoga nije pitanje hoćemo li, nego kada ćemo Hrvatsku uključiti u Partnerstvo za mir. Pred nama su tri opcije. Pozvati Hrvatsku prije ministarskog sastanka u Firenci, na samom sastanku ili pak kasnije. U svakom slučaju Hrvatska trenutačno nije na listi, rekao je Slobodnoj jedan visoki NATO-ov dužnosnik.
Tijekom rasprave i dalje su se
spominjale veze HRT-a i Erotela, a upućena je kritika hrvatskim vlastima što nisu javno osudile, kako to stoji u NATO-ovim izvješćima, nedavni incident vezan uz ubojstvo povratnika u Vir.
Dodatna jamstva za ispunjenje obećanog, kada je riječ o Daytonu, tič
u se još uvijek neriješenog pitanja dvostrukih platnih lista za HV i HVO te prve potvrde dogovorene transparentne financijske pomoći hrvatskoj vojnoj komponenti u Federaciji BiH. NATO-ovi diplomati u Bruxellesu uvjeravaju kako nitko nema ništa protiv hrvatskog ulaska u PFP.
— Mi Hrvatsku želimo u Partnerstvu za mir, no morate razumjeti i naš oprez. Sasvim sam siguran da će Hrvatska u PFP ući u najbolje vrijeme i za Hrvatsku i za NATO — rekao nam je NATO-ov dužnosnik. On je odbio otkriti imena zemalja zbog k
ojih oko primanja Hrvatske u PFP u svibnju još uvijek nema konsenzusa, no potvrdio je kako su "zeleno svjetlo" Hrvatskoj dale Njemačka, Italija, Velika Britanija i SAD.