Večernji list: 13. 4. 2000.

NA OPTUŽBE O REVANŠIZMU NOVE VLASTI DRAŽEN BUDIŠA ODGOVARA:
HSLS traži da hadezeovac Kovačev ne bude smijenjen
Vladu premijera Ivice Račana HDZ napada za revanšizam, a s druge je strane optužuju da kadrovske promjene provodi presporo i premekano. Najnovije promjene u Ministarstvu vanjskih poslova, najava novih kadrova u diplomaciji, kao i nedavni naputak tajnika šest stranaka koalicije o pravilima za provedbu kadrovske politike na nižim razinama podižu podosta prašine. No u optužbe o političkoj osvetoljubivosti ne uklapa se prijedlog HSLS-a da prvi čovjek Hrvatske banke za obnovu i razvoj ostane Anton Kovačev, dugogodišnji član i saborski zastupnik HDZ-a.
Dražen Budiša taj je prijedlog uime svoje stranke iznio svojim partnerima u Koordinacij
i šestorice, argumentirajući to time da se Kovačev pokazao kao stručan bankar, koji zbog toga treba ostati na svojoj dužnosti.
- Želim da vodimo računa o tome da ljude koji su neosporno dobro obavljali svoj posao i nisu se rukovodili stranačkim interesima
, bez obzira na formalno članstvo u HDZ-u, ne treba dirati. Gospodina Kovačeva, dosadašnjeg direktora HBOR-a, službeno sam predložio koalicijskim partnerima kao kandidata iza kojeg će stati HSLS. Nisam uočio nikakav rep koji se za njima vuče, posao je obavljao dobro i ima dobre reference - objasnio nam je D. Budiša.
Za to je mjesto, inače, zainteresiran i HSLS-ov glavni partner SDP, koji je za čelnog čovjeka HBOR-a već kandidarao Dragana Kovačevića, ekonomista mlađe generacije. Sam Kovačević u medijima je
već istupao kao da je njegovo imenovanje riješena stvar, no očito je da dogovori o toj dužnosti tek predstoje. O takvom uzimanju stvari zdravo za gotovo Budiša kaže:
- I studentski je pokret prije 30 godina nastao kad je Damir Grubiša sebe predstavio kao
budućeg studenta prorektora prije nego što je izabran. Takav je način ponašanja nedopustiv. Dakle, nećemo gledati na političku orijentaciju i stranačku pripadnost u svakom slučaju. U tom je pogledu dosad bilo i dosta nespretnosti koje su današnjoj oporbi dale materijala da nas proziva za čistke. Govoreći otvoreno, promjene u kadrovskoj politici šestorica provode presporo.
M. Šarić