Večernji list: 13. 4. 2000.

FAMOZNE LISTE STANARA GRADSKIH STANOVA PREDOČENE JAVNOSTI
Pravo na gradske stanove imao i Dinamo
* Anto Đapić, kojemu je odavno istekao ugovor s Gradom, u društvu je imena poput Drage Krpine, Dalibora Brozovića, Veselina Pejnovića...

Zagrebačka socijala od 1997. do danas dobila je u najam 111 gradskih stanova, a javni, kulturni i znanstveni djelatnici u tom su razdoblju uselili u 125 stanova u gradskom vlasništu. Takvi podaci kao i, primjerice, oni da su na temelju liste prava prvenstva unatrag devet godina građani udomljeni u 400-tinjak gradskih stanova, od jučer se, kako je to zatražio Vladin zagrebački povjerenik Josip Kregar, mogu iščitati na popisima Gradskog ureda za upravljanje imovinom grada u Gradskom poglavarstvu.
No, čak i podaci da je od 1991. Grad pokrenuo 1140 sudskih postupaka zbog bespravnog useljenja u svoje stanove slabašno odjekuju nakon afere koja trese
Gradski ured za upravljanje imovinom grada otkad je Kregar posumnjao da s dodjelom gradskih stanova nešto gadno ne valja. Dok je on brže-bolje odgodio dodjelu pet gradskih stanova i brzopotezno osnovao radnu skupinu za kontrolu kriterija i načina dodjele, prašina se dignula čim se otkrilo da gradski stan, suprotno zakonskim odredbama, čuva i saborski zastupnik Anto Đapić. Njegovo pak ime nije bilo na popisu 71 čuvara gradskog stana koji je prekjučer Kregar dostavio novinarima.
Tajna je ipak donekle riješen
a jer je na jučer predočenim listama Đapić, kojemu je odavno istekao ugovor s Gradom, u društvu imena poput Drage Krpine, Ivana Jarnjaka, Dalibora Brozovića, Veselina Pejnovića. Svi su, oni, naime, popisani među još 249 čuvara gradskih stanova o kojima, čini se, sve znaju samo zaposleni u Gradskom uredu. Pokazujući četiri tabele s čuvarima stanova te adresom i kvadraturom koje su djelatnici Ureda već ponegdje na marginama iscrtali oznakama poput "iseljeno", "legalizacija", načelnica Odjela za poslovni prostor Anica Drnić-Vranić objasnila je da je Grad ipak već riješio stotinjak spornih slučajeva.
- Pročelnik Ureda za upravljanje imovinom grada Nikica Milas misli da sam se obrušio baš na njegov ured. Pritisak je i na mene u posljednje vrijeme velik, ali radn
a skupina utvrdit će jesu li i kako primjenjivane odredbe pravilnika o dodjeli gradskih stanova i kako kriteriji uopće izgledaju. Znam da već postoji ideja za pravednijim kriterijima dodjele - objašnjavao je J. Kregar i opet upozorio da javno predočavanje dokumenata o gradskim stanovima nikako nije poziv na linč.
Kregar, naime, voli ponavljati kako ima puno nelegalnog useljenja u gradske stanove, nelegalnog čuvanja stanova, a potom je takvo stanje, zgraža se, legalizirano. Zaposleni u prozvanom uredu pokaz
uju pak da su samo od 1997. pokrenuli 285 sudskih postupaka protiv bespravno useljenih u gradske stanove te 170 koji su stanovali u tzv. zamjenskim stanovima, a za 40 bespravnih useljenja još skupljaju dokumentaciju.
No, dok su izvan liste prema kojoj se n
atječajem dodjeljuju gradski stanovi dom u najam već dobili i zaslužni - Dječji dom u Nazorovoj, NK Dinamo pa i, primjerice, glumci Sanja Marin Ožbolt i Zlatko Ožbolt, Filip Nola, Mustafa Nadarević, Ksenija Pajić Vukov, Sreten Mokrović, Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Vuković, vaterpolist Dino Vegar, rukometaš Mario Kelentrić, dr. Hrvoje Šošić..., svoj dom na listi za najam stanova trenutačno čeka čak 2549 kandidata (114 slučajeva je riješeno). A Grad bi, kažu u Uredu, različitim zamjenama s građevinskim poduzećima i Ministarstvima do kraja godine trebao dobiti još 46 stanova. (th, tv)

Branitelji ogorčeni najavama o iseljavanju
Na popisima čuvara gradskih stanova ima i dragovoljaca, ratnih vojnih invalida, obitelji stradalnika, a većina njih strahuje da će ih grad iseliti. Tvrdeći da su bespravno ušli u gradske stanove, gradski su oci protiv mnogih stradalnika pokrenuli sudske postupke, zatražili njihovo iseljenje, a ovih dana zakazana su i prva ročišta.
No, branitelji koji su se javili "Večernjaku
" tvrde da su u gradskim stanovima na temelju dogovora Ministarstva branitelja i grada s pravom boravka do 2001. do kada se, kažu, Ministarstvo obvezalo naći im smještaj. Ministarstvo ih pak uvjerava da imaju pravo na gradske stanove, a gradske oce čudi prebacivanje loptice odgovornosti na njih.
Pomoćnik ministra branitelja Pero Kovačević optužuje Zagreb da ima svoje principe, a umotvorinom bivše gradonačelnice Marine Matulović-Dropulić objašnjava i navodna kršenja zakonskih odredbi. Kovačević, naime, tvrd
i da su gradski oci bili dužni ponuditi u otkup svoje stanove useljenim braniteljima. No, tko je zakazao, nije jasno ni gradskoj ni državnoj upravi, a kamoli braniteljima. (tv)

Nesigurna sudbina gradskih podstanara

U Koranskoj 1a, gdje prema predočenim popisima akademik Dalibor Brozović čuva gradski stan, naišli smo na zatvorena vrata. Susjedi su potvrdili da akademik doista živi u tom stanu te da je u njega uselio još 1989. što je suprotno podacima iz Gradskog ureda koji govore da je u stan useljeno 17. veljače 1993.
U kasnijem telefonskom razgovoru Brozovićeva supruga Nevenka rekla je da u Koranskoj žive još od 1982. te da njezin suprug trenutačno pregovara o otkupu tog troipolsobnog stana prema tržišnoj vrijednosti. Nije znala objasniti kakav je u
govor njezin suprug sklopio o korištenju stana i nije željela komentirati mogućnost oduzimanja stana. Prema riječima jedne susjede, taj stan vrijedi oko 230.000 maraka.
U Središću, gdje u troipolsobnom stanu živi Drago Krpina, zatekli smo samo njegovu 11-
godišnju kćer Magdalenu. Budući da Krpinin stan više nije vlasništvo Grada, već "Industrogradnje", s kojom se Grad zamijenio, o stanovanju obitelji Krpina na istoj adresi odlučit će to poduzeće.
Na Malešnici, gdje je Ivanu Jarnjaku gradski stan još 1992.,
navodno, dodijeljen na čuvanje doznali smo da nije riječ o stanu bivšeg ministra. Susjedi tvrde da je Jarnjak s Malešnice zaposlen u Gradskoj skupštini i, koliko je njima poznato, nije u rodu s bivšim ministrom. (sku)