Večernji list: 14. 4. 2000.

NAKON SMJENE SVIH UPRAVNIH VIJEĆA KLINIKA I ZAVODA
Počinje smjena ravnatelja bolnica
* KB Dubrava: Martinac ili Nemet umjesto Božikova * KB Rebro: Mrsić ili Čulig umjesto Brzovića

Osamdesetak ljudi, dosadašnji članovi upravnih vijeća svih državnih zdravstvenih ustanova, kliničkih bolnica u Zagrebu, Osijeku, Splitu i u Rijeci te svih sedam državnih zdravstvenih zavoda dobili su ovih dana razrješnicu što ju je potpisao premijer Ivica Račan. Svi su oni smijenjeni istoga dana, na zatvorenoj sjednici Vlade 16. ožujka. Već su sazvane sjednice s novim članovima upravnih vijeća državnih ustanova, a neke će se održati već danas.
- U nova upravna vijeća nije imenovan ni jedan liječnik, član Udruge
liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990./91. - rekao nam je dr. Andrija Hebrang, predsjednik Udruge, inače također smijenjeni predsjednik UV-a KB "Dubrava".
Jesu li s novim upravnim strukturama odbrojani dani i svim starim ravnateljima samo zbog toga
što su bili na čelnim pozicijama bolnica i zavoda u vrijeme vladavine HDZ-a?
Prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih Ministarstvu zdravstva, ravnatelji iza kojih stoje relativno dobri financijski, organizacijski i stručni rezultati mogu mirno i
dalje obavljati svoj posao. Jer, prema našem visokopozicioniranom izvoru, nema razloga za njihovu smjenu, a k tome, kaže, politička pripadnost ne bi u zdravstvu trebala imati nikakvu ulogu.
No većina s druge strane već smijenjenih iz upravnih vijeća uzvr
aća retoričkim pitanjima: Ako je stručnost, a ne politika odlučujući kriterij, zašto su smijenjena baš sva dosadašnja upravna vijeća državnih ustanova? Zašto bi nova uprava zadržala starog ravnatelja kad može jednostavno raspisati natječaj, a do izbora novog imenovati privremenog ravnatelja?
Iako se prema zakonskim odredbama ravnatelji zdravstvenih ustanova biraju natječajem, u zdravstvenim krugovima, po bolnicama osobito, liječnici već kalkuliraju o tome koji bi ljudi mogli zauzeti čelna mjesta u zdravstv
enim ustanovama. Primjerice, kuloarske medicinske priče, koje istina treba primiti s rezervom, kažu da bi dr. Veljka Božikova, ravnatelja KB "Dubrava", mogao zamijeniti kirurg iz te bolnice dr. Pero Martinac. Ili, da bi iz KBC-a Rebro na to mjesto mogao doći hematolog dr. Damir Nemet. Prema istim pričama, na čelu Kliničkog bolničkog centra ravnatelja dr. Zdravka Brzovića mogao bi zamijeniti dr. Mirando Mrsić, iako navodno tu poziciju želi i dr. Josip Čulig iz iz "Plive", koji je tamo svojedobno i otišao s mjesta Brzovićeva pomoćnika. Ako se bude mijenjao ravnatelj Hrvatskog zavoda za transfuziju krvi, na mjesto dr. Damira Grgičevića mogla bi navodno iz Srčanoga centra "Magdalena" u Krapinskim Toplicama doći transfuziologinja dr. Jasna Skodlar...
Kuloarske p
riče, pak, kažu da je u kliničkim bolničkim centrima u Splitu i u Rijeci praktički sve gotovo za smjenu ravnatelja dr. Mihovila Biočića, odnosno dr. Mlinarića. Možda je najteže povjerovati u to da se u bolnicama u Osijeku, Splitu i zagrebačkoj Dubravi već pripremaju smjene čak i glavnih sestara spomenutih bolnica.
D. Glavina

Dr. ZDRAVKO BRZOVIĆ, RAVNATELJ KBC-a ZAGREB:
Sječe neprimjerene demokraciji
- Kako su upravna vijeća promijenjena, uvelike se govori i o smjenama ravnatelja i naravno da sam čuo i o vlastitoj smjeni. S druge strane, nova se vlast poziva na profesionalnost i sposobnost, a u praksi čini se da to ne stoji, već je ipak posrijedi podobnost. I u proteklih deset godina, za vladavine HDZ-a, ravnatelji su smjenjivani zbog nesnalaženja ili loših poteza u poslu. Gdje je bilo propusta i pogrešaka, trebalo je postaviti novog čovjeka. Ali, ovako nagle sječe, kao što se to dogodilo s upravnim vijećima, nisu primjerene demokarciji. O svom radu ne mogu govoriti, o tome dovoljno govori stručno vijeće bolnice, priznanja koja sam dobio od HZZO-a, od Ministarstva zdravstva, a i od dr. Zdravka Tomca svojedobno sam primio Nagradu grada Zagreba.

Dr. Kusić i dr. Bačić - ostaju
Prema informacijama iz liječničkih krugova, mjesto ravnatelja KB-a "Sestre milosrdnice" dr. Zvonka Kusića zasad je stabilno jer je dr. Kusić, koji je trenutačno i dekan Medicinskog fakulteta, odustao od toga da se na ljeto kandidira za još jedan mandat na čelu Fakulteta.
Zasad ravnatelj ostaje i dr. Stjepan Bačić u KB-u "Merkur" jer ga sadašnja vlast navodno ne želi smjenjivati dva puta. Dr. Bačić je, naime, smijenjen s mjesta
zamjenika ministra zdravstva.