Međimurske novine: 14. 4. 2000.

NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE HSP-a 1861, DOBROSLAV PARAGA NOVINARIMA OBZNANIO PRIJEDLOG SVOJE STRANKE:

Za zabranu rada HDZ kao zločinačke organizacije

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861 u subotu je bio gost konferencije za novinare koju je u zgradi političkih stranaka u Čakovcu sazvala ova stranka. Ponovno je upozorio na medijsku izolaciju svoje stranke, posebice od strane HTV-a, te izrazio očekivanje i nadu da će se dolaskom Mirka Galića za direktora HTV-a odnos te kuće prema njegovoj stranci promijeniti. Dosadašnjem vodstvu HTV-a zamjera što tobože prate rad smo parlamentarnih stranaka, a istovremeno prati rad stranke Stipe Šuvara, koji je, kako je rekao Dobroslav Paraga, njega i cijeli niz njegovih kolega držao na Golom otoku i pod svojom vlašću poubijao cijeli niz Paraginih kolega i prijatelja, zatvorenika savjesti i boraca za pravdu za demokratsku Hrvatsku i za Ijudska prava.

Nije istina da su one interesantnije, nego riječi koje dolaze od HSP 1861 su one koje pogađaju u suštinu stvari. Stoga Paraga očekuje da će novo vodstvo HTV-a odbaciti kriterij moralno političke podobnosti prilikom praćenja HSP 1861.

Paraga je također istaknuo da se nada da će uskoro stranka ponovno dobiti naziv samo Hrvatska stranka prava, budući da se punih sedam godina ne dopušta revizija postupka kako osumnjičeni za više kaznih djela, Anto Đapić, više ne bi paradirao s tuđom imovinom, tuđim nazivom, kao lažni predsjednik HSP-a. Paraga i njegov HSP 1861 očekuju od nove Vlade, nakon više dopisa i kontakta s novim ministrom pravosuđa Ivaniševićom, koji je uputio požurnicu u vezi tog slučaja, jer nije u pitanju samo to da je likvidirana jedna parlamentarna stranka i pretvorena u satelit HDZ, već je u pitanju parlamentarizam i višestranačje i ugled Hrvatske u svijetu, naglasio je Paraga. Ne bude li to riješeno u kratkom roku, mi opet idemo širom bijelog svijeta, poručio je Paraga, od Bonna do Washingtona, tražiti pravdu za Hrvatsku. A pravde nema dok nema pravde za HSP 1861, koji je izoliran totalno i cenzuriran, a Paraga za sebe tvrdi da je silom odsječen od biračkog tijela.

Dobroslav Paraga je na konferenciji rekao novinarima da je HSP 1861 prije desetak dana dao inicijativu, prijedlog predsjedniku RH, ministru pravosuđa, uprave i lokalne samouprave dr. Stjepanu Ivaniševiću i Državnom odvjetništvu RH da se HDZ zabrani ne kao politička, nego kao zločinačka organizacija u ovoj zemlji. Nakon toga Dobroslav Paraga novinarima je razdijelio tekst Prijedloga. U obrazloženju Prijedloga navodi se pet točaka vrlo teških optužbi na račun bivše vladajuće stranke, od kojih je možda najteža da su “Tuđman i vladajuća vrhuška sustavno uništavali vladavinu prava i višestranački demokratski višestranački sustav, Ijudska i socijalna prava kao najviše vrednote ustavnog poretka, uspostavljajući umjesto demokratskog - autoritarni politički sustav, suspendirajući ustavnu ulogu parlamenta, uspostavljajući stranačku HRT, nesurađujući s Međunarodnim sudom u Den Haagu, što je RH dovelo do potpune međunarodne izolacije, isključenja iz svih međunarodnih političkih i gospadarskih programa i do prijave radi izricanja sankcija Vijeća sigurnosti OUN u kasno Ijeto 1999. godine”, piše u obrazloženju Prijedloga radi podizanja zahtjeva za zabranu rada političke stranke HDZ-a. (BMO)