Slobodna Dalmacija: 14. 4. 2000.

OBRAT MAĐIONIČARA

Obrad Kosovac, definitivno najveći medijski mađioničar na ovim prostorima, čovjek koji je svojedobno napravio film o nadbiskupu Stepincu kao o notornom zločincu, da bi preko noći postao zadrtim hrvatskim nacionalistom, a onda u toj roli veći papa od Pape, sada je prihvatio novu ulogu

Piše: Tihomir Dujmović

Obrad Kosovac cvili zbog tobožnjeg revanšizma, kao da se "novinarske glave" nisu upravo nad njegovim nogama kotrljale godinama kad se doista događao nepatvoreni revanšizam koji je on osobno stoički promatrao ne pridajući mu više pažnje od pepela na cigareti! U isto vrijeme nekadašnji premijer Zlatko Mateša upravo prkosno ističe da nikada nije znao, kao što niti sada ne zna, tko je vlasnik Večernjeg lista! Mate Granić i Vesna Škare-Ožbolt postaju nove hrvatske uzdanice, ako je vjerovati anketama, makar pod Božjom kapom nema razloga vjerovati da se bilo što dramatično dogodilo s nekadašnjim Tuđmanovim pionirima!

Medijski endem

Granićev javni urlik protiv Tuđmanovih notornih gluposti, barem na vanjskopolitičkom planu, čekali smo kao svojedobno Dinamov gol protiv Crvene zvezde, ali Granić je godinama ostao vjeran svojoj neprepoznatljivosti i bezličnosti. Danas je to kako vidimo drugo ime za uspjeh! Ukupna nadrealistična slika Hrvatske ovdje se na žalost ne iscrpljuje: jedan Anto Đapić, koji baš ni po čemu nije zadužio ni Zagreb, još manje Hrvatsku, našao se uvrijeđenim zbog činjenice da se gradski povjerenik Kregar usudio problematizirati činjenicu da Đapić već šest godina stanuje u raskošnom državnom stanu! Ukupnu sliku upotpunjuje Marko Škreb, guverner (ma što to značilo) Narodne banke Hrvatske!
U ovom posvemašnjem raspadu bankarskog sustava, on, iako primarno zadužen za kontrolu bankarskog sustava, ni nakon des
etak propalih banaka ne želi napustiti svoje mjesto! Dakle, dobro došli u Hrvatsku! Kako je, naime, trend notornih gluposti i bezobrazluka očito nezaustavljiv, odgovor koji bismo od medicine voljeli dobiti tiče se pitanja: zna li se možda ima li kod Homo sapiensa kraja dvoličnosti, amoralnosti, egoizmu i izopačenosti svake vrste ili možemo govoriti o svemirskim prostranstvima bez kraja i konca!
Obrad Kosovac, definitivno najveći medijski mađioničar na ovim prostorima, čovjek koji je svojedobno napravio film
o nadbiskupu Stepincu kao o notornom zločincu, da bi preko noći postao zadrtim hrvatskim nacionalistom, a onda u toj roli veći papa od Pape, sada je prihvatio novu ulogu. Naime, taj medijski endem sada je prirodnu činjenicu da ga nova vlast ne želi vidjeti na mjestu glavnog urednika Televizije iskoristio za kraval kakav ovdje još nije viđen! Uzmimo samo jedan detalj u obzir: sve da je i točna Kosovčeva konspirativna informacija da je Galić tobože nakon nekih TV intervencija odjurio Račanu na razgovor, Kosovac je definitivno zadnji čovjek koji bi o tome mogao govoriti jer je posljednjih godina više vremena proveo na Pantovčaku negoli kod kuće!

Zaboravljivi Mateša

I dok tako Kosovac u osnovi priča viceve o revanšizmu, stari premijer Mateša s memorijom stoji otprilike kao Ronald Reagan! Mateša je naime pred istražnim povjerenstvom izjavio da se mnogih stvari (već sada?!) ne sjeća i da nikada nije znao, pa da ne zna niti danas tko je vlasnik Večernjeg lista! Iritantnije od ovih riječi djeluje jedino Matešin blazirani pogled i ista ona stara uvjerenost da je takva notorna glupost legitimna, normalna, prihvatljiva i uopće dostojna pažnje!
Na jedan drugi način, no ništa manje zanimljiv, bilježi se reakcija dugogodišnjih zagrebačkih povlaštenih podstanara koji su to
u osnovi bez razloga ili iz razloga koje je teško nazvati — višim društvenim interesima!

Dalekovidni Milas

Naime, činjenica da je Anto Đapić tako bahato reagirao na činjenicu da je novi povjerenik za Zagreb, gospodin Kregar, javno obznanio činjenicu da Đapić već šest godina stanuje u državnom stanu, pokazuje da se Đapić barem doživotno vidio u tom stanu! Po visprenoj reakciji najbliža mu je Mia Begović koja je čak zaprijetila odlaskom iz Zagreba ako joj se oduzme državni stan! Što je s tim ljudima, jesu li oni normalni? Tko ste uopće vi, gospodo, da biste se ovako bahato držali, tko ste vi u kontekstu činjenice da važniji i odgovorniji ljudi ove države i dalje žive u podstanarskim sobama, što vrijedi i za mnogo veće umjetnike od samoproglašene veličine Mie Begović!
Sav ovaj gubitak osjećaja za realnost, gotovo rukama opipljiv, sav taj u osnovi trening za ekshibicioniste, posebno je iritantan zbog svoje neviđene neinteligentnosti: naime, dok se god jedan Kosovac ili Škreb bune zbog smjena, Vlada može i dalje p
utem šestorke pisati one kumrovečke naputke o novim smjenama! Doista je vrijeme da se prizna dalekovidnost Ivana Milasa: mozak u Hrvatskoj zaista ne vrijedi više od dvije marke!