Novi list: 15. 4. 2000.

NIKICA MILAS, ŠEF UREDA ZA UPRAVLJANJE ZAGREBAČKOM GRADSKOM IMOVINOM PODNIO JAVNO IZVJEŠĆE

I ĐAPIĆ MORA ISELITI

Stanova na čuvanju ima 260 i nemoguće ih je otkupiti. Jedan iz te kategorije na čuvanju je i kod Ante Đapića. On, kao i svi ostali kojima su istekli ugovori, dužan je iz tog stana iseliti

ZAGREB - Nakon što se posljednjih dana digla prašina oko gradskih stanova, pročelnik Ureda za upravljanje imovinom grada, Nikica Milas, bio je “prisiljen” jučer odgovarati na pitanja novinara kako bi se rasvijetlio misterij tko je i po kojim kriterijima dobivao stanove. Nažalost, novinarska znatiželja zadovoljena je tek djelomično, licitiranjem ukupnih brojki.

Milas je naveo da je, prema natječaju, od 1991. do svibnja 1997. godine dodijeljeno 397 stanova, dok su socijalno ugroženi dobili su još 437 stanova. Kako je 1997. godine promijenjen Pravilnik o najmu prema kojem se stanovi više ne mogu davati na preporuku Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, od onda do danas dodijeljeno je samo 111 socijalnih i 409 ostalih.

Stanova na pripremi, odnosno čuvanju, ima 260, i kako je kazao Milas nemoguće ih je otkupiti. Iako je naglasio kako su takve stanove najčešće koristili studenti, lista govori da su ih dobili istaknuti kulturni djelatnici, sportaši i političari poput Drage Krpine, Dalibora Brozovića, Veselina Pejnovića. Jedan iz te kategorije na čuvanju je i kod Ante Đapića. Povjerenik Josip Kregar naglasio je kako je on kao i svi ostali kojima su istekli ugovori, dužan iz tog stana iseliti.

- Đapić treba svoj zahtjev za rješavanjem stanarskog pitanja uputiti prema državi, a ne prema gradu. Svi kojima je istekao rok o čuvanju prepustit će stanove socijalno ugroženima, koji će ih koristiti dok ne dobiju stan, odnosno dok se Pravilnik ne promijeni. A sve osobe koje imaju socijalrie stanove, mogu uskoro očekivati rješenje svojih problema, obećao je Kregar i dodao kako će izabrano povjerenstvo na čelu s negdašnjim sucem Ustavnog suda Hrvojem Momčinovićem preispitati sve “sumnjive slučajeve”.

Što se tiče pet slučajeva dodjele stanova koje je Kregar odmah nakon svog dolaska poništio, među kojima je i obitelj hrvatskog branitelja Kurka, oni su i dalje na listi gdje čekaju svoj red na 607. mjestu.

- Pravni temelj kod ovih zahtjeva u Pravilniku ne postoji. Ovdje je riječ o intervenciji bivše gradonačelnice koja im je, bez obzira na listu, obećala stanove, što nije u redu, kazao je povjerenik, a Milas je mogao samo potvrditi njegove riječi.

No, pročelnik se odmah požurio kazati kako je Grad od 1991. godine pokrenuo 1314 postupaka bespravnih useljenja. Ipak, zaboravio je reći da je novim pravilnikom iz 1998. godine dobar dio njih legaliziran, odnosno iz čuvanja je prešao u najam.

Zanimljivo je da je na listi iz te godine među tisuću osoba oko 800 branitelja. Grad se, primjerice, oko 42 stana uspio dogovoriti s ondašnjim Ministarstvom razvitka i obnove koje je u zamjenu dalo jednak broj stanova u Laništu. No, nakon što je protiv mnogih stradalnika Grad pokrenuo sudski postupak, Ministarstvo branitelja još uvijek tvrdi kako bi Grad trebao riješiti probleme vojnih invalida i ratnih stradalnika.

Ogorčeni pak branitelji, koji se nalaze na popisima čuvara gradskih stanova, tvrde da prema dogovoru Ministarstva i Grada imaju pravo ostati tamo gdje jesu dok im Ministarstvo ne nađe smještaj.

N. C.