Slobodna Dalmacija: 13. 4. 2000.

PROČELNIK NIKICA MILAS I JOSIP KREGAR S NOVINARIMA
"ČUVARI" ZABORAVILI NAPUSTITI STANOVE

Grad ima 260 stanova koji su odlukama koje baš "ne drže vodu", dodijeljeni na čuvanje raznim uglednicima s utvrđenim rokom trajanja, obično ne duljim od godinu dana, no brojni su od njih "zaboravili" da su ugovori istekli još prije tri-četiri, pa i više godina, te da bi kao privremeni stanari morali napustiti stan

Piše: Božica BABIĆ

Grad Zagreb je izniman stanodavac, raspolaže s više od 9500 stanova. Samo je posljednjih desetak godina raspodijelio popriličan broj stanova, mnoge bez nazočnosti javnosti. Tako je i na sam dan raspuštanja Gradske skupštine, 10. ožujka, Gradsko poglavarstvo na zatvorenom dijelu sjednice donijelo odluku o podjeli 60 stanova. Preuzimanje pet stanova, međutim, stopirao je Vladin povjerenik Josip Kregar, budući da nije postojala pravna osnova i tu je to iznimno senzibilno pitanje procurilo u javnost, a onda se klupko žurno počelo otpetljavati.
Da bi javnosti dao š
to više konkretnih činjenica, Kregar je u petak novinarima omogućio sučeljavanje s Nikicom Milasom, pročelnikom Ureda za upravljanje imovinom. Iako se očekivalo da će Milas, koji tu dužnost obnaša dulje od dvije godine, doći dobro potkovan, on je, osim iznošenja poglavito suhoparnih brojčanih podataka, uglavnom odgovarao kako će naknadno dostaviti odgovore, budući da nije očekivao da će "upravo to biti zanimljivo".
Najpikantniji dio ove priče svakako je onaj koji govori kako grad ima 260 stanova koji su odl
ukama, koje baš "ne drže vodu", dodijeljeni na čuvanje raznim uglednicima s utvrđenim rokom trajanja, obično ne duljim od godinu dana. No, oni su, što je još žalosnije, i oni koji su im omogućili takvo "čuvanje", doslovce zaboravili da su ugovori istekli još prije tri-četiri-pet ili čak i više godina i da bi privremeni stanari morali napustiti stan.
Kada stanovi budu slobodni, a novoizabrano povjerenstvo s predsjednikom Hrvojem Momčinovićem upravo radi na novom pravilniku, bit će moguće riješiti i mnoge ozb
iljne socijalne probleme, najavio je Kregar i naglasio kako pet obitelji koje nisu dobile stan u posljednjoj raspodjeli više zaslužuju krov nad glavom nego svi oni koji se sada javno prepoznaju.

Zaslužni Zagrepčani

Tereza Kesovija, Mustafa Nadarević, Mia Begović, Doris Šarić- -Kukuljica, Ivan Vuković, Mario Kalentrić, Sreten Mokrović... tek su neki od "zaslužnih" Zagrepčana s estradno-kazališno-športskih razina, kojima se posrećilo da od Gradskoga poglavarstva dobiju stan u najam ili na čuvanje. Ništa manja nije ni lista državnih ili stranačkih dužnosnika, primjerice, Ivica Ropuš, Drago Krpina, Dalibor Brozović, Hrvoje Šošić, Anto Đapić... Je li uopće raspoloživ podatak koliki je broj poznatih i manje poznatih Zagrepčana Poglavarstvo, po ne baš razvidnim kriterijima, ovako izdašno nagradilo — odgovor na to, kao i golemu većinu ostalih pitanja, nazočni pročelnik Nikica Milas nije znao, ali je obećao naknadnodostaviti.

"Ugroženi" Đapić

Kregar je ponovno naglasio kako nije namjeravao nikoga prozivati, nego isključivo utvrditi pravednije kriterije za budućnost. "Đapić se sam prepoznao kao čuvar stana, sam je prepoznao da je problem u tome da njegov pravni temelj za ostati u tome stanu više ne postoji. Kada je istekao ugovor o čuvanju stana (prosinac 1994.), on je taj stan trebao vratiti. Razumijem da Đapić ima zahtjeve prema državi, neka se onda obrati Saboru ili Vladi, ali ne Gradu. Osobno, bit će mi žao ako će karijera jednoga uglednog političara biti ugrožena tom sitnicom da kao čuvar nije vratio stan nakon isteka ugovora", rekao je Kregar.