Večernji list: 15. 4. 2000.

RAVNATELJICA HRVATSKOGA ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE SANJA CRNKOVIĆ-POZAJIĆ NA SJEDNICI GOSPODARSKO-SOCIJALNOG VIJEĆA:
Da nelikvidna poduzeća odu u stečaj, 177.000 radnika moralo bi na burzu
ZAGREB - Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća u Vladi RH jučer se raspravljalo o nezaposlenosti i prijedlogu mjera za poticanje zapošljavanja. Zaključeno je da Vlada mora stvarati uvjete za program nacionalne politike zapošljavanja te da moguće stečajeve moraju pratiti zakoni. Istaknuto je da otvaranje stečajeva trebaju pratiti alternativni programi zapošljavanja. Sve sugestije Vladi će biti dostavljene najkasnije za 10 dana, a u raspravi su se otvorila i pitanja o ukupnoj poreznoj politici i stanju u gospodarstvu.
- Stopa nezaposlenosti iznosi 21,6 posto, što čini 357.000 sada nezaposlenih. No, prošle godine broj zaposlenih povećao se za 109.000, za razliku od prijašnjih godina, kada je novozaposlenih bilo manje od 100.000. Mnogo je sive ekonomije, a što su plaće u formalnom sektoru veće, to će u neformalnom biti manje. Jedino se zapošljavalo u malim i srednjim poduzećima, a ako bi sada sva nelikvidna poduzeća otišla u stečaj, 177.000 radnika završilo bi u Zavodu za zapošljavanje. To bi se loše odrazilo na županije koje imaju probleme te bi opteretilo proračun za više od milijardu kuna - rekla je ravnateljica Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Sanja Crnković-Pozajić, dodajući da od povrata državnih dugova očekuju 385 milijuna kuna.
Predsjednik GSV-a Vitomir Begović
(SSSH) ustvrdio je kako nije sporno da neproduktivna mjesta treba ugasiti, ali da se to ne može odvijati stihijski i nekontrolirano, bez preustroja, novih perspektiva i novih radnih mjesta. Socijalni partneri, rekla je potpredsjednica Vlade Željka Antunović, podupiru Vladinu globalnu politiku, no na terenu nije tako. Istaknula je da za nova radna mjesta treba kapital, kao i za zadržavanje sadašnjeg broja zaposlenih. (vls)