Jutarnji list: 16. 4. 2000.

SLUČAJ GOSPIĆ Haaški istrazitelji obavljaju pripreme za ekshumacije na području Obradović Varoši

Teren obilježen pločama s mrtvačkom glavom

Piše Snježana Pavić

GOSPIĆ - Bager je prije 8 sati ujutro počeo raščišćavati ruševine u Obradović Varoši, dijelu Gospića u kojemu haaški istražitelji rade već sedam dana. Zbog zabrane pristupa novinarima nije se moglo vidjeti mjesto gdje trenutačno rade.

Gospićani su nam ispričali da su istražitelji već završili pripremne radove na jednoj lokaciji unutar područja obilježenoga žutim policijskim trakama. Najprije su početkom tjedna u dvorištu jedne kuće miniranjem uklonili zid bačen na tlo kad je kuća srušena, zatim su tlo ručno očistili od ostataka šute i na kraju ga obilježili s nekoliko crvenih ploča s mrtvačkom glavom. Pretpostavlja se da su samo obilježili mjesto na kojemu vjeruju da se nalazi grobnica, ali još nije obavljena ekshumacija. Bageri i pneumatske bušilice dopremljene u petak rade na drugoj obližnjoj lokaciji. Nismo uspjeli doznati kakve bi se grobnice u Obradović Varoši mogle nalaziti, samo smo čuli priču da je prije nekoliko godina jedna starica slučajno u tom dijelu grada našla tijelo Todora Banjeglava, bačenog u septičku jamu.

Pred kućom Milana Levara jučer prijepodne šetao se muškarac s pištoljem. Prijeteći pozivi su prestali jer u subotu ujutro u Gospiću nije bilo struje i telefon nije zvonio. Levara boli to što ga svi osporavaju. Posljednji, Dražen Budiša rekao je da Levar laže i da o Gospiću nije imao pojma dok to nije pročitao u novinama.

- Laže li Budiša koji deset godina prikriva pravo stanje ili jedan Levar? Njegovim liberalima samo što nisu oderali kožu u Gospiću, a on se nije usudio ni doći i vidjeti što se događda - ljuti se Levar. Žena koja je osobno razgovarala s Budišom u siječnju 1992., moleći ga da joj pomogne pronaći tijelo odvedenog i najvjerojatnije ubijenog oca, rekla je da zna za deset drugih Gospićana koji su do početka 1992. godine otišli k Budiši tražiti pomoć.

- Morali smo ići osobno jer u to vrijeme nije se moglo kontaktirati ni telefonom ni faksom. Svatko od nas imao je neku svoju vezu, netko je uspio doći do Budiše, a netko do Gregurića. Nas desetero molilo je Budišu - rekla nam je žena koja još ne želi objaviti svoje ime i prezime. - Kada će prestati teror i strah ako se svi budete bojali - ljuti se Levar i poručuje Gospićanima: - Ako se bojite, skupite se svi pred Vladom te na Markovu trgu recite: "Bojimo se oružja, spasite nas toga".

Osim prijetnji, Levar dobiva i pozive podrške, ali pod uvjetom da njihovo ime izostavi iz svojih svjedočenja.