Novi list: 17. 4. 2000.

Je li Tuđman vlasnik “Večernjaka”?

Piše: Jelena Lovrić

Jedna od najčuvanijih tajni HDZ-ove vlasti navodno je provaljena. Zagrebački “Večernji list” u jučerašnjem broju otkriva da iza njegova kupca, misterioznog Caritas Funda s Djevičanskih otoka, stoje jedan domaći trgovac automobilima i jedna, u Njemačkoj registrirana, građevinska firma.

Pavo Zubak, vlasnik Auto-kuće Zubak, i predstavnik “Montmontaže” Ivica Nuić tvrde da su oni kupili “Večernjak”, isključivo iz financijskog interesa. Nisu, kažu, trgovali opranim parama, nisu imali političke veze i sponzore. Kao glavni razlog svoje odluke da sada izađu u javnost navode intenziviranje potrage za “Večernjakovim” vlasnicima, što oni nazivaju medijsko-političkom hajkom.

Pitanje je ipak je li se “Večernjakov” dvojac javio da otkrije ili da sakrije pravog vlasnika tih novina. Jesu li oni zaista gazde ili nastavljaju igru prikrivanja tragova? Upućeni tvrde da je krajnji kupac zapravo Stjepan Tuđman, mlađi sin pokojnog šefa države. U prilog svojim tezama ističu nekoliko argumenata: Prvo, prodaja “Večernjaka” nesumnjivo je obavljena u vrlo problematičnim okolnostima, sve upućuje na politički dekret, s najvišeg mjesta.

Drugo, Nuićeve i Zubakove tvrdnje da su se dosad skrivali kako bi izbjegli moguće političke pritiske, kao i druge njihove izjave, djeluju sasvim neuvjerljivo.

Treće, Zubakova veza s Tuđmanovim krugovima opće je poznata. Zubak je HDZ-ova ministarsiva opskrbljivao automobilima, sam se hvalio da je pokojnom šefu države poklonio specijalnu blindiranu auto-tvrđavu.

Četvrto, zainteresiranost Stjepana Tuđmana za medije također je otprije poznata. On se u više navrata pokušao ubaciti u radijski i televizijski biznis. Nedavno je objavljeno jedno njegovo pismo u kojem se, u ime cijele obitelji, žali rukovodstvu HDZ-a, jer mu nisu uspjeli, s vlastitim ocem dogovoreni, planovi da postane vlasnik koncesije za lokalnu zagrebačku televiziju. U pismu, čije je autorstvo glatko priznao, on navodi kako je Franjo Tuđman čak odredio Ijude koji će taj posao realizirati, ali tata se razbolio i otišao, pa je plan propao.

“Večernjak” je svoje misteriozne vlasnike dobio prije dvije godine, kada je bivši predsjednik Hrvatske još bio u punoj snazi.