Novi list: 17. 4. 2000.

HRVATSKA U “IZGLEDIMA SVJETSKOG RAZVOJA”

Devizne rezerve manje - inflacija veća

Svjetska banka objavljuje i netočan podatak izvoz nam nije 8,5 milijardi dolara, nego, na žalost, tek 4,2 milijarde dolara

Hrvatske se devizne rezerve smanjuju, a inflacija raste - stoji, između ostaloga, u kratkom dijelu o Hrvatskoj “Izgleda svjetskog razvoja”, objavljenom u četvrtak u Washingtonu, u Svjetskoj banci. Taj centar svjetske financijske moći kaže da Hrvatska trenutačno koristi 336 milijuna dolara zajmova IBRD-a (Međunarodne banke za obnovu i razvoj) u Washingtonu i pola milijarde dolara kredita za trgovačke poslove.

Premda su devizne rezerve hrvatske središnje banke smanjene za 155 milijuna dolara, na kraju 1998. godine iznosile su još (solidnih) 2,8 milijardi dolara. Uključujući rezerve monetarnog zlata. No, inflacija u Hrvatskoj raste.

Nije slučajno što Svjetska banka objavljuje svoje izglede svjetskog razvoja obično u vrijeme kada se muka muči sa zatvaranjem financijskih konstrukcija nacionalnih proračuna. Strogi kontrolori svjetskog kapitala ponavljaju lekcije, u čemu prednjači MMF. I ovom prigodom važan je, svakako, podatak o 21,75 milijardi dolara društvenog proizvoda Hrvatske u 1998. godini. Što je - tvrdi Svjetska banka - tri posto rasta prema prethodnoj godini: Na našu nesreću, tu je i netočan optimistički podatak: hrvatski izvoz nije bio vrijedan više od, 8,5 milijardi dolara - kako kaže Svjetska banka. Nego, na žalost, tek 4,2 milijarde dolara. Na toj razini stagnira već godinama i ne pokriva ni polovicu vrijednosti robnog uvoza.

Svjetska je banka, čini se, (ne)namjerno utrpala u izvoznu bilancu Hrvatske i podatke o tzv. nerobnom priljevu - od turizma, prometa i, dakako, deviznih doznaka iz inozemstva hrvatskih građana. Kada se ti devizni prihodi ubroje, preostaje nepokrivena razlika u platnoj bilanci zemlje. Ona je, doista, u 1998. godini premašila dvije milijarde dolara. No, sada iznosi, približno, 1,5 milijardi dolara. Naime, u kriznoj 1999. godini - o tome još službeno šuti i Svjetska banka i MMF nikakav rast u nas nije ostvaren. Nezavisni domaći ekonomisti računaju s tzv. negativnom prošlogodišnjom stopom rasta, tj. padom društvenog proizvoda za najmanje dva posto. A lani je smanjen i naš robni uvoz, podbacio je turizam.

Prva runda pregovora u Zagrebu s delegacijom MMF-a pokazala je da je hrvatska javna potrošnja i dalje kamen spoticanja u odnosima sa svjetskim financijerima i kontrolorima kapitala. MMF čak uvjetuje nastavak pregovora o novom stand by aranžmanu - koji bi Hrvatskoj omogućio nove povoljne zajmove za restrukturiranje i privatizaciju privrede i banaka od 450 milijuna dolara - daljnjim smanjivanjem proračunskih plaća, prestajanjem obećavanja umirovljenicima povrata državnog duga, snižavanjem proračunskog i platnog deficita. A, nadasve, cijene kapitala (kamata) u Hrvatskoj. Ovdašnja Vlada time, dakako nije oduševljena. Premda, s razlogom, ne želi senzacionalistički govoriti o stajalištima MMF-a kao o “ultimatumu” i “ucjeni”.

Crne prognoze bijele knjige

Svjetska banka i MMF objavili su još 1998. godine u Washingtonu “bijelu knjigu” o Hrvatskoj: “Izazov mira”! U njoj je najizazovnija crna prognoza da ćemo morati, pod hitno, smanjiti mirovinske doprinose na najviše 12 do 13 posto u bruto plaćama (sada 21 do 23 posto). A cijenu narodnoga zdravlja s nekadašnjih 12 na najviše sedam posto udjela u bruto društvenom proizvodu. Ovoga časa, mirovine u nas gutaju desetak posto BNP-a, zdravstvo još toliko. A znamo kako živi više od milijun umirovljenika i što se zbiva sa zaštitom zdravlja gotovo pet milijuna stanovnika Hrvatske.

Ratko MANDIĆ