Jutarnji list: 18. 4. 2000.

Greguriću se vratilo pamćenje

Piše Ana Plišić

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva dr. Franjo Gregurić u četiri je dana dao dvije potpuno suprotne izjave o zločinima u Gospiću i onda je to pokušao opravdati navodnom neprofesionalnošću novinara.

Naime, u intervjuu Jutarnjem listu u petak 14. travnja dr. Gregurić je na pitanje je li Vlada nacionalnog jedinstva znala za masovne likvidacije srpskih civila u Gospiću, odgovorio da u to vrijeme nije imao baš nikakvih saznanja o ubojstvima civila.

- Kategorički tvrdim da za vrijeme moje vlade nije bilo nikakvih logora! Vlada demokratskog jedinstva nikada nije imala nikakvih službenih izjava o likvidacijama srpskih civila! Tražio sam informacije o pogubljenjima tijekom rata u Gospiću, ali nikada ništa nisam dobio. Civilni vrh nije mogao znati što se događalo na terenu i koje su bile vojne žapovijedi. To je nerealno očekivati - izričito nam je tada rekao Gregurić.

No, kasnije mu se, čini se, ponešto osvježilo pamćenje, i to nakon što je Jutarnji list dan poslije objavio dokument koji dokazuje da je ratna vlada ipak znala za zločine. Bilo mu je vjerojatno jasno da više ne može tvrditi kako nije znao za likvidacije jer je taj dokument, u kojemu se navodi da je u Gospiću prijavljen nestanak 65 Srba i 39 Hrvata, potpisao on osobno. Zato je Gregurić jučer u intervjuu Vjesniku bitno promijenio svoj iskaz.

- Kao premijer, bio sam upoznat sa zločinima, ali ne samo u Gospiću, nego i u Škabrnji, Nadinu i drugdje diljem Hrvatske. To potvrđuje i Vladin dokument u kojemu se na desetak kartica govori ne samo o Gospiću, nego i o 3169 mrtvih, 12.000 nestalih i više od 17.000 ranjenih. Tražio sam od predsjednika Tuđmana da primi izaslanstvo iz Gospića. Ono ga je trebalo podrobno izvijestiti o tome što se tamo događa - rekao je Gregurić za Vjesnik.

Nastojeći prikriti svoj neodgovoran odnos prema tako ozbiljnoj temi, dr. Gregurić je u Vjesniku izjavio da je Jutarnji list pogrešno interpretirao njegove riječi. Naglasio je da nikada nije rekao da ne zna ništa o zločinima u Gospiću!

Kada smo ga podsjetili da imamo audiokazetu na kojoj je snimljen intervju s njim, dr. Gregurić je opet promijenio izjavu. Pritom se obrušio na Vjesnikova novinara i u čuđenju nam rekao:

- Molim? Ne mogu vjerovati da u Vjesniku piše kako je Jutarnji list moje riječi krivo interpretirao. To nije točno, vi ste sve korektno prenijeli, točno kako sam rekao. Doista ne znam kako je došlo do takve zabune. Ja sam s Vjesnikovim novinarom razgovarao telefonom pa je možda nešto krivo shvaćeno. No, odmah ću poslati demanti u Vjesnik, a vama se ispričavam.