Večernji list: 19. 4. 2000.

POTPREDSJEDNIK IDS-a AXEL LUTTENBERGER:
Riječka banka poklon-bon stranom partneru
RIJEKA - Sanacija Riječke banke provedena je 1996. godine novcem iz državnog proračuna, odnosno sredstvima građana. Za sanaciju je izdvojeno oko 703 milijuna kuna, a najnovija je vijest da je Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka prodala 34 posto Riječke banke stranom partneru za 330 milijuna, pa se pitamo, s obzirom na svotu novca uložena u sanaciju, gdje je tu dobit za građane, rekao je na jučerašnoj konferenciji za novinare potpredsjednik IDS-a Axel Luttenberger.
- U svibnju će se održati glavna skupština Riječke banke, na kojoj će se najvjerojatnije pohvaliti poslovnim rezultatima, ističući pritom kako je prava dobit od
prodaje 90 milijuna kuna. Treba dodati da je prosječno stanje likvidnosti banke 243 milijuna kuna, a kupljena je za 330 milijuna. Kako Riječka banka ima raširenu mrežu poslovnica u Primorsko-goranskoj, Ličkoj i Istarskoj županiji i dalje sve do Zadra, tome valja pribrojiti i vrijednost nekretnina. Pitamo se gdje je tu interes građana ove regije. Riječ je o otuđenju sredstava domaćih ljudi - kazao je Luttenberger, ističući kako će ovakav oblik privatizacije u budućnosti imati pogubnije rezultate negoli u vrijeme vladavine HDZ-a.
Axel Luttenberger upozorio je kako je Riječka banka zapravo poklon-bon stranom partneru.
- Kamate su znatno veće nego u matičnoj zemlji, a profit se vuče izravno za matičnu zemlju - zaključio je Luttenberger. (E. Č.)