Večernji list: 19. 4. 2000.

HBOR ĆE DAVATI KREDITE ZA PRIPREMU TURISTIČKE SEZONE
Kovačev: Budiša je dosljedan i pravedan jer podupire moj ostanak
ZAGREB - Nastojim profesionalno obavljati svoj posao. Hoće li članovi Nadzornog odbora procijeniti da me treba smijeniti zbog nezadovoljstva mojim radom ili zbog čistih političkih razloga, to zaista nije u mojoj nadležnosti - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev, nakon molbe da prokomentira informacije kako je za njegovu fotelju već istaknuta kandidatura mladog esdepeovca i ekonomista Dragana Kovačevića. S druge strane, čini se da je poziciju Kovačeva učvrstio lider HSLS-a Dražen Budiša, ustvrdivši da se iza njega ne vuku nikakvi repovi.
- Iznimno cijenim zalaganje gospodina Budiše. To je jedan od dokaza da je on dosljedan i pravedan političar - zaključio je Kovačev.
Kovačev je naglasio da j
e HBOR lani ostvario dobit od 179,49 milijuna kuna, što je 4,3 puta više nego preklani. Za tako visoku dobit, tvrdi Kovačev, prvenstveno se može zahvaliti tečajnim razlikama, a ne stiskanju korisnika HBOR-ovih kredita, kojih su u 1999. godini podijelili ukupno 1,813 milijardi kuna. Od toga je na kredite za obnovu i razvitak infrastrukture otišlo 449,4 milijuna kuna, na obnovu i razvitak gospodarske djelatnosti 615,5 milijuna kuna, za programe kreditiranja turizma plasirano je 416,8 milijuna kuna, za poticanje malog i srednjeg poduzetništva odobreno je 201,7 milijuna kuna, a za program kreditiranja pripreme robe za izvoz izdvojeno je 129,8 milijuna kuna.
Kovačev je predstavio novi program kreditiranja pripreme turističke sezone prema kojem će se dodjeljivati
zajmovi posredovanjem poslovnih banka u iznosima od 500.000 do 10 milijuna kuna uz kamate od devet posto za krajnjeg korisnika.
G. Drljača