Vjesnik: 19. 2. 2000.

Županov sin Leon Šprlje u istrazi se brani šutnjom

DUBROVNIK, 18. travnja - Leon Šprlje, osumnjičen za međunarodni šverc ukradenim automobilima, koji je nakon dobrovoljne predaje dubrovačkoj policiji od petka u pritvoru, u utorak se pred istražnim sucem Županijskog suda Perom Miloglavom branio šutnjom.
Sin dubrovačko-neretvanskog župana bio je duže vrijeme nedostupan o
rganima gonjenja, a predao se policiji u Dubrovniku 14. travnja. Tereti ga se da je u dogovoru s hrvatskim državljanima Romeom (35) i njegovom suprugom Antonijom Matić (25), te Draganom Jurišićem (21) i Ivicom Matićem (43) iz Župe dubrovačke, Vesnom Glas, Brankom Šintićem (46) iz Draganića i Sašom Ivančić (27) iz Zagreba, potom državljanima SRJ Željkom Kovačevićem, Dejanom Brkuljanom i Stevanom Mirkovićem (svi iz Nikšića), sudjelovao u krađi i švercu automobila iznajmljenih iz rent-a car agencija na području zapadnoeuropskih zemalja.
P
rema dosad utvrđenom, Leon Šprlje je u prosincu 1997. u Parizu, u dogovoru s Romeom Matićem, od rent-a car agencije »Sixt« unajmio »mercedes E 290 TD«, francuske registracije 9719X51. Taj je automobil prevezeo preko Hrvatske u BiH, a nakon što ga je u Stolcu prodao nepoznatoj osobi, u Zürichu je prijavio njegovu »krađu«, što je i inače bio način »poslovanja«.
Podsjećamo, nedavno su policajci za suzbijanje organiziranog kriminaliteta nakon dugotrajne kriminalističke obrade razbili tu dobro uhodanu i organizi
ranu grupu međunarodnih švercera automobila više klase. Lanac se počeo odmotavati kada je koncem ožujka uhićen »mozak« organizacije, Romeo i Ivica Matić. Uslijedile su kaznene prijave protiv još 13-orice, među kojima je bio i Leon, u to vrijeme u bijegu. Osim spomenutih, kaznene su prijave podnijete i protiv M. Š. (32) iz Doboja i Đ. R. (29) iz Dubrovnika. Cijelu se grupu tereti da su od 1997. do konca ožujka ove godine počinili ukupno 56 kaznenih djela. (Katica Cikoja)