Novi list: 19. 4. 2000.

MVP POTVRDIO POKRETANJE ISTRAGE

Kaznena prijava protiv Mate Granića

-ZAGREB - Kriminalistička policija MUP-a RH pokrenula je prema anonimnoj kaznenoj prijavi istragu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, veleposlanice stalne Misije RH u Ženevi Spomenke Cek i nedavno smijenjene glavne inspektorice MVP-a Lenke Živković. Pokretanje istrage protiv djelatnika MVPa, potvrdio nam je jučer i glasnogovornik Ministarstva Goran Rotim.

- Kriminalistička policija postupa po izvješću Državnog ureda za reviziju o radu MVP-a za 1998. godinu, kao i po anonimnoj kaznenoj prijavi protiv M.G., L.Z. i S.C. koja je izravno upućena u MUP. Za sve informacije vezane uz postupanje kriminalističke policije nadležan je MUP RH - kazao nam je Rotim, odgovarajući na pitanje jesu li točne informacije da uz financijsku i kriminalistička policija istražuje zloupotrebe položaja u MVP-u.

Ni u MVP-u, ni u MUP-u ne mogu otkriti tko se krije iza inicijala M.G., L.Ž. i S.C., kao niti detalje anonimne prijave. Međutim, izvori bliski policiji tvrde da je riječ o bivšem ministru Graniću, veleposlanici Cek i Lenki Zivković. Isti izvori tvrde da je istraga najvjerojatnije pokrenuta na temelju materijala tajnih službi o djelatnicima MVP-a, koji su se krajem prošle godine pojavili u nekim hrvatskim listovima. “Poznati su mi autori anonimne prijave koja je stigla 27.12. prošle godine. Njihova imena kao i prijavu otkrit ću na današnjoj konferenciji za novinare. Prijava je klasičan pamflet i u njoj se čak navodi da sam novac iz proračuna koristio za financiranje “Nacionala”. Pravo je policije da istražuje takvu prijavu, međutim odluka MVP-a da objave inicijale osoba koji se navode u prijavi predstavlja najgori oblik političkog revanšizma nove vlasti”, izjavio nam je jučer Mate Granić. Izrazio je i žaljenje što se objavljivanje te informacije poklapa s grubim napadima na njega i članove njegove stranke objavljenim u “Imperijalu”. Radikalno ću se braniti kao i sve one ljude koji su časno obavljali svoju dužnost u MVP-u, o svemu ću široko izvjestiti i domaću i stranu javnost.

Spomenka Cek nije željela komentirati prijavu, a Lenka Živković nije bila dostupna.

MUP potvrdio istragu

Glasnogovornik MUP-a Slavko Rako potvrdio je jučer da se provodi istraga protiv Mate Granića, Spomenke Cek i Lenke Živković.

- Zaprimili smo anonimnu prijavu. U tijeku je kriminalistička istraga zbog koje ne možemo govoriti o detaljima, kazao je Rako.

Z. BAJT