Jutarnji list: 20. 4. 2000.

OBJEDINJAVANJE PORTFELJA Uoči današnje sjednice UO-a

Sukob Granića i Filipovića zbog portfelja DAB-a

Apsolutno ostajem pri svojoj izjavi da ne treba objedinjavati državne portfelje u HFP-u jer sve što je napravljeno u HFP-u, napravljeno je loše, kaže šef Agencije za sanaciju banaka

ZAGREB - Pokušaj objedinjavanja svih dioničkih portfelja u državnom vlasništvu izazvao je ozbiljan spor unutar Račanove Vlade. Hoće li sve dionice iz Agencija za sanaciju banaka i mirovinskog fonda biti prepuštene na upravljanje Hrvatskom fondu za privatizaciju trebalo bi se odlučiti danas, na večernjoj sjednici UO HFP-a.

No, još uvijek nije izvjesno hoće li to biti izvedivo, jer se direktor DAB-a Marinko Filiponić i dalje tome protivi. Apsolutno ostajem pri svojoj izjavi da ne treba objedinjavati državne portfelje u HFP-u, jer sve što je napravljeno u HFP-u, napravljano je loše, kaže Filipović.

Ministrica turizma Pave-Župan Rusković predala je HFP-u prije nekoliko dana svoj prijedlog upravljanja hotelskim portfeljima, ali ni ona, kao članica, ne zna hoće li UO HFP-a moći danas donijeti odluku zbog protivljenja DAB-a i mirovinskog fonda. Naime, iako su postojale naznake da će to biti riješeno te da će Vlada na neki način privoljeti Upravno vijeće Hrvatskoga mirovinskog zavoda i direktora DAB-a da potpišu ugovor o prijenosu upravljanja dionicama, to se neće lako postići jer je spor poprimio i političku dimenziju. Najdrastičnije se pri tome očituju na relaciji između Filipovića s jedne strane i Gorana Granića i Slavka Linića s druge, predsjednika i člana uprave DAB-a, koji se ne obaziru puno na Filipovićeve stavove.

Zato je Filipović ponudio kompromisno rješenje: da uprave tih državnih institucija sjednu i razgovaraju kako bi se pronašao optimalni program. Jer, kako je rekao, logično je da portfeljom, u kojemu je ostalo oko 2000 poduzeća, ne može upravljati jedna mala skupina. Kao naznaka što bi on ponudio na jednom takvom sastanku, iznio je mišljenje da bi, primjerice, u tvrtki u kojoj HFP ima većinski udjel, i HZMO i DAB dali svoje dionice na upravljanje i prodaju HFP-u, a tamo gdje netko drugi ima većinski paket, ostali bi dali svoje dionice i tako redom. Zanimljvo je da direktor DAB-a smatra kako je prednost Agencije što ona prije nije ništa učinila da bi riješila svoj portfelj u turizmu. Imam najbolju ekipu koja bi mogla napraviti najbolju privatizaciju turističkoga portfelja, u suradnji s Ministarstvom turizma, Gradom Dubrovnikom i Županijom ustvrdio je Filipović.

Andrea Koščec, Nikola Jelić