Jutarnji list: 20. 4. 2000.

PRODAJA HT-a MUP potvrdio istragu o okolnostima prodaje nekih poduzeća među kojima je i HT

Borislav Škegro trebao je u utorak na večer biti priveden na obavjesni razgovor u policiju

Piše: Marina Borovac

ZAGREB - Bivši ministar financija Borislav Škegro trebao je u utorak na večer biti priveden u Policijsku upravu zagrebačku na obavjesni razgovor, a nakon toga bi, najvjerojatnije, bio proslijeđen istražnom sucu na ispitivanje, koji bi odlučio treba li ga se zadržati u pritvoru ili pustiti na slobodu. Doznali smo to od visokog dužnosnika MUP-a, koji je želio ostati anoniman.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Slavko Rako odgovorio nam je dopisom u kojem piše kako "MUP ispituje okolnosti prodaje nekih poduzeća, s čime se u dijelu tiska povezuje Borislav Škegro. Kriminalistička obrada utvrdit će sve okolnosti oko prodaje i povezanosti pojedinih osoba."

Razlozi za eventualno Škegrino uhićenje su navodno u prodaji Hrvatskih telekomunikacija, od čije je prodaje na račun tada vladajuće stranke, HDZ-a, na ime provizije, otišlo mnogo novca - riječ je o desecima milijuna njemačkih maraka. No, čini se kako prodaja HT-a nije jedina od koje je HDZ, prema neslužbenim informacijama, dobio proviziju omogućivši prodaju tvrtke po cijeni manjoj od stvarne. No, Borislav Škegro očito još nije priveden u utorak jer je kriminalistička obrada tog slučaja u tijeku pa se ne može sa sigurnošću reći je li i kakvu ulogu bivši ministar financija imao pri sklapanju kupoprodajnog ugovora s Deutsche Telekomom i drugim stranim tvrtkama kojima su hrvatska poduzeća prodavana za umanjene iznose. U odvjetničkim krugovima u kojima se također u utorak poslijepodne govorilo o tome da će Škegro za nekoliko sati biti prepraćen, za sada se ne spominje ime potencijalnog branitelja bivšeg ministra financija. Borislava Škegru je prije, u privatnim tužbama, zastupao odvjetnik Danko Špoljarić koji je danas jedan od direktora Croatia osiguranja.