Večernji list: 20. 4. 2000.

PREDSJEDNIK HFP-a IZBJEGAO SASTANAK S PROSVJEDNICIMA
Od Naminih radnika Vojković pobjegao na sporedni izlaz
* Kad je ipak primio predstavnike sindikalaca, Vojković je plan sanacije Name nazvao neozbilj
nim
ZAGREB - Stotinjak Naminih radnika, predvođenih Marijem Ivekovićem, jučer se okupilo ispred Hrvatskoga fonda za privatizaciju tražeći sastanak s predsjednikom HFP-a Hrvojem Vojkovićem. On ih nije mogao primiti, a oko 11 sati, praćen osiguranjem do sporednog ulaza, napustio je zgradu Fonda rekavši kako ide na razgovor u Vladu.
- Zahtijevamo da nas Vojković primi jer ne pristajemo na stečaj. Pronašli smo dobavljače koji će, bez obzira na sve, ulagati u Namu, a postoje indicije da bi oni isplatili i spo
rnih 29 milijuna kuna za zbrinjavanje radnika, koje Vlada nema i zbog toga inzistira na stečaju - rekao je M. Iveković i dodao kako je nedopustivo to što Namin većinski vlasnik, odnosno HFP, uopće ne želi razgovarati o sanaciji.
Iveković posjeduje 14 potp
isa dobavljača koji su spremni odmah se uključiti u sanaciju Name. Imena tih dobavljača javnosti za sada ne može otkriti, ali za njih znaju i u Vladi i u Fondu.
Na inzistiranje Naminih sindikalaca predsjednik HFP-a Hrvoje Vojković primio je njihove predst
avnike M. Ivekovića i D. Petrinjak. Ni nakon dvosatnog razgovora nikakav dogovor nije postignut. Sindikalci su inzistirali na zbrinjavanju radnika, a predstavnici Fonda na stečaju. Vojković je predloženi plan sanacije Name ocijenio neozbiljnim, rekao je i to da je proračun Vlade ograničen i probijanja neće biti.
Radnicima se jučer oko 13 sati u znak potpore pridružilo sedamdesetak radnika Cestograda, a za danas je najavljen odlazak pred Vladu. (mvk)

FOND ZA PRIVATIZACIJU:
HUS manipulira radnicima Name
Jučerašnje okupljanje Naminih zaposlenika, predvođenih Hrvatskom udrugom sindikata, Fond za privatizaciju ocijenio je nepotrebnim, a postupak čelnika HUS-a grubim instrumentaliziranjem radnika Name, kojim se radnici drže u lažnoj nadi da je rješenje problema Name moguće postići takvim sredstvima pritiska.
HFP je u posljednja dva mjeseca pokušao učiniti sve kako bi se izbjeglo pokretanje stečaja Name, te je vodio pregovore s oba sindikata, predstavnicima zaposlenika i upravom društva o izradi sanacijskog pro
grama prodajom udjela PBZ-a pod posebnim uvjetima ili kroz program stečaja s preustrojem. Takvi su se pokušaji pronalaženja rješenja pokazali nerealnim i bezuspješnim, piše u priopćenju HFP-a. U HFP-u kažu da se Sindikat trgovine, s Anom Knežević na čelu, ogradio se od jučerašnjeg prosvjeda. (S.Ml.)