Jutarnji list: 21. 4. 2000.

TAJNE SLUŽBE Mesićev savjetnik Tomislav Karamarko izjavio kako Žunec ostaje pri svojoj odluci

OZREN ŽUNEC DEFINITIVNO ODLAZI IZ HIS-a

ZAGREB - Ravnatelj Hrvatske izvještajne službe Ozren Žunec jučer je na kolegiju HIS-a ostao pri svojoj odluci o ostavci na tu dužnost.

Njegovu ostavku sada treba prihvatiti predsjednik Republike Stjepan Mesić - izjavio je jučer u središnjem Dnevniku Hrvatske televizije predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost i savjetnik predsjednika Mesića za nacionalnu sigurnost Tomislav Karamarko. Dodao je da je Žunec podnio ostavku radi različitih koncepcija preustroja obavještajne službe i neprihvaćanja njegovih prijedloga o imenovanju čelnih ljudi u HIS-u.

Karamarko je rekao da će Žunec do konačnog razrješenja s dužnosti obnašati funkciju ravnatelja HIS-a. Premda ne postoji nikakav zakonski rok u kojemu bi se moralo imenovati novog ravnatelja to će se, kako je rekao Karamarko, nastojati obaviti tako da ne trpi funkcija same službe. Novog ravnatelja HIS-a imenovat će Predsjednik na moj prijedlog, a prema Zakonu o UNS-u iz 1995. godine - naveo je predstojnik UNS-a. Govoreći o okolnostima u kojima je došlo do Žunecove ostavke, Karamarko je ustvrdio da nesporazum između njega i Žuneca zapravo nije ni postojao, osobito ne na onoj ljudskoj razini koja se u posljednje vrijeme plasirala u medijima. - Nesporazum je bio u jednom dijelu na razini principa u vezi uređenja budućeg ustroja obavještajne zajednice, i to u jednom manjem dijelu, iako je taj manji dio zapravo vrlo bitan ustvrdio je na kraju Tomislav Karamarko. Komentirajući vijest predsjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Đurda Adlešić je rekla kako će nalaženje novog ravnatelja HIS-a biti popriličan posao. - Novi ravnatelj bi trebao biti osoba sa iznimnim znanjem, čvrsta i sa želucem od 'rosfraja' - rekla je te dodala kako za sada u kombinaciji nije ni jedno ime, nego tek treba provesti konzultacije oko toga tko bi mogao zamijeniti Žuneca na mjestu prvog čovjeka HIS-a.

Đurda Adlešić otkrila je kako je Žunec otišao na godišnji odmor, a kada se vrati s njim će se obaviti razgovori oko eventualnog prelaska na neku drugu funkciju

I. Toma, H