G. Ivica Račan, predsjednik vlade RH

G. Šime Lučin, ministar MUP-a RH

G. Stipe Mesić, predsjednik RH

Sredstvima javnog priopćavanja

 

Zagreb, 21. travnja 2000.

Štovana gospodo,

Navršila se je točno godina dana od stravičnog zločina ubojstva tajnice naše stranke HSP-1861, ogranak Rijeka, gđe Katice Lanciotti, a istraga o tom okrutnom ubojstvu nije dala nikakvih rezultata.

Ovo je posljednje u nizu ubojstava članova naše stranke, HSP-a odnosno HSP-1861 koja do danas nisu dobila sudski pravorijek, premda su naredbodavci, počinitelji i organizatori u više od tih zločina bili dobro poznati i dostupni policijskim i sudskim vlastima.

Očekujemo od nove hrvatske vlade da potakne rad ili smjenu nadležnih državnih odvjetništava i djelatnika MUP-a, kako ovi zločini ne bi jednog dana bili optužba svakoj novoj vlasti Republike Hrvatske zbog nepoduzimanja pravnih mjera radi otkrivanja i kažnjavanja zločinaca.

Smatramo da se pravna država mora odlučno sukobiti s protagonistima zlodjela bivše vlasti po uzoru na nedavno privođenje bivšeg slovačkkog premijera Vladimira Mečiara, osumnjičenog za korupciju i gospodarski kriminal. Nedjela za koja mi zahtjevamo pravdu su još gora i s težim posljedicama.

I na kraju, ali ne manje važno, podsjećamo vas da je g. dr. Stjepan Ivanišević, ministar pravosuđa i uprave gotovo prije dva mjeseca poslao požurnicu Upravnom sudu RH radi predmeta revizije postupka oko otimanja registracije HSP-a, a sud već sedam godina odgađa otvoriti obnovu postupka, čak i nakon požurnice ministra pravosuđa. Istovremeno, lideri otetog HSP-a predvođeni A. Đapićem prijete crnokošuljaškim mitinzima širom Hrvatske (Beli Manastir, Gospić i dr.), zahtjevaju prekid suradnje s Međunarodnim haškim sudom pod cijenu upotrebe oružja, te time rade o glavi suverenosti Republike Hrvatske i njezinoj borbi za demokratsko društveno uređenje. U svemu tome, osim logističke potpore HDZ-a, svesrdno im pomažu i neki suci Upravnog suda RH, koji se tamo nalaze po Šeksovoj preporuci.

Uz poštovanje

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861