Globus: 21. 4. 2000.

EKSKLUZIVNO

“Globus” otkriva nepoznate pojedinosti o policijskoj istrazi protiv bivšeg visokog državnog dužnosnika:

Slavko Rako: MUP provodi kriminalističku obradu Borislava Škegre

Piše Saša Leković

Krimpolicija MUP-a, po "Globusovim" izvorima, započela je kriminalističku obradu bivšeg ministra financija i potpredsjednika Vlade Borislava Škegre! U MUP-u, istina, još ne žele govoriti o pojedinostima, ali na izričito pitanje novinara, postojanje takve istrage nisu demantirali.

"Kriminalistička obrada se provodi, ali u njezinu interesu ne možemo reći ništa više", objasnio nam je u utorak poslijepodne, prije samog zaključenja "Globusa", načelnik Ureda za odnose s javnošću Slavko Rako.

Ni jedan naš izvor u MUP-u nije želio govoriti zbog kojih se točno inkriminacija istraga provodi. Po svemu sudeći, MUP uporno pokušava utvrditi gdje su završili deseci milijuna maraka, navodno isplaćeni u različitim poslovnim transakcijama.

Najčešće se spominje prodaja većinskog dijela Hrvatskih telekomunikacija njemačkom "Deutsche Telekomu", ali i poslovi države s drugim stranim tvrtkama.

Istraga se koncentrira na ozbiljne sumnje da su značajne i dobrostojeće hrvatske tvrtke prodane po političkim odlukama ispod tržišne cijene i mimo propisane zakonske procedure. HDZ je, navodno, zajedno s pojedincima iz vrha stranke, dobio, preko računa u stranim bankama, milijunske provizije. Prema informacijama kojima raspolaže "Globus", dio indicija za takve optužbe pronađen je u transkriptima famoznih tonskih vrpca sa snimljenim razgovorima iz Predsjedničkih dvora. Dakle, na identičan način kao i u slučaju prodaje "Večernjeg lista". Ali, očito, neke su spoznaje o tim nezakonitim radnjama morale postojati i ranije, što je, po našim izvorima, policiji bilo dovoljno za pokretanje kriminalističke obrade.

Kako glasine o uhićenju Borislava Škegre u MUP-u nisu željeli komentirati, potražili smo odgovor u Istražnom centru Županijskog suda u Zagrebu. U utorak, oko 19 sati, razgovarali smo s dežurnim sucem koji nam je rekao da policija sasvim sigurno nije privela Borislava Škegru. Postojala je, istina, još mala mogućnost da je Škegro u policiji, jer istražitelji MUP-a mogu zadržati neku osobu 24 sata prije privođenja istražnom sucu ili zahtjeva za produženje tog roka najoš 24 sata.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj nisu znali ništa o Borislavu Škegri, stoga smo ga nazvali kući. Pošto smo objasnili odakle zovemo i što želimo, na telefon se javio i sam Borislav Škegro.

"Za novine kao što je ‘Globus' ne dajem nikakve izjave”, rekao je kratko. "Očito ću sada s 'Nacionalom' imati jednakih problema kao s 'Globusom' u protekle tri godine", dodao je, aludirajući na tvrdnju kako je "Škegro pred uhićenjem'. To je bio kraj razgovora. "Doviđenja", rekao je još Škegro. S obzirom na ozbiljnost indicija koje su, kako neslužbeno doznajemo, pronađene u dosadašnjoj kriminalističkoj obradi, bivši ministar Škegro mogao bi vrlo skoro ipak završiti u policijskoj postaji u Đorđićevoj.