Novi list: 22. 4. 2000.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE SABORSKIH ZASTUPNIKA DAMIRA KAJINA I ZLATKA KRAMARIĆA O AKTUALNOJ SOCIJALNOJ POLITICI

U PROSINCU POLA MILIJUNA NEZAPOSLENIH

Kramarić: Jadna je država koja se prisluškivanjem štiti od svojih građana. Kajin: U saborsku proceduru uputit ćemo prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva za “Mirnu”

ROVlNJ - Od trećeg siječnja do danas broj nezaposlenih u RH povećan je za gotovo 50.000 ljudi. U prva dva mjeseca objavljeno je 1.308 stečajeva, a likvidacija je provedena kod 260 pravnih osoba. Vremena više nema i ova Vlada nema alternative. Vlada mora dobiti šest, odnosno godinu dana socijalnog mira, ali pod uvjetom da odmah ponudi hodogram obećavajućih mjera. Ne učini li se to, kraj godine dočekat će se s ozbiljim socijalnim poremećajima, i ukoliko je vjerovati procjenama sindikata, što osobno ne želim, broj nezaposlenih u prosincu 2000. g. iznosit će zastrašujućih 500.000, rekao je Damir Kajin, saborski zastupnik i dopredsjednik IDS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kajin se osvrnuo i na situaciju u bankama, naglasivši kako je “sanacija triju banaka (PBZ, Riječke i Splitske) porezne obveznike stajala 8,5 milijardi kuna, dok je njihova privatizacija proračunu donijela 3,1 milijardu kuna. “Zahvaljujući takvoj privatizaciji, novi vlasnici banaka u sljedećih sedam godina imaju pravo povući više od 10 milijardi kuna na temelju obveznica. Za manji novac ni Kutle nije dobivao gospodarske subjekte”, rekao je Kajin.

Zlatko Kramarić, dopredsjednik LS-a, ponovio je da Vladi RH nedostaju inicijative i programi nacionalne strategije. Po njegovom mišljenju, hrvatska se javnost zabavlja marginalnim stvarima, a osvrnuo se i na činjenicu da danas svatko svakog prisluškuje čime je ozbiljno narušena privatnost pojedinca. Svoje izlaganje zaključio je riječima kako je jadna država koja se prisluškivanjem štiti od svojih građana. Na pitanje hoće li ispuniti obećanje te pokrenuti pitanje osnivanja istražnog povjerenstva za “Mirnu”, Damir Kajin je odgovorio da od te nakane nije odustao. “U tijeku su razgovori s Hrvatskih fondom za privatizaciju, i ukoliko se u roku od mjesec dana ništa ne učini, u saborsku proceduru uputit ćemo prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva”, zaključio je presicu Damir Kajin.

N. O. RADIĆ