Novi list: 22. 4. 2000.

HSP 1861 PODNIO PRIJEDLOG ZA ZABRANU RADA HDZ-a

Paraga tuži HDZ za veleizdaju

Prijedlog HSP-a 1861 temelji se na obrazloženju da je “vrhuška HDZ-a na čelu s Tuđmanom počinila kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom pomažući agresivni velikosrpski rat protiv Hrvatske”

Predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga na adresu predsjednika RH Stipe Mesića, ministra pravosuđa Stjepana Ivaniševića i Državnog odvjetništva, uputio je Prijedlog “radi podizanja zahtjeva za zabranu rada političke stranke HDZ-a, kao zločinačke organizacije, te konfiskaciju cjelokupne stranačke i privatne imovine njene vrhuške”. Uspostavom nove hrvatske Vlade i izborom novog hrvatskog predsjednika, dolazi vrijeme - stoji u Prijedlogu Paraginog HSP-a 1861 – “preispitivanja moralne, političke, ali i kaznene odgovornosti vrhuške donedavno vladajućeg HDZ-a, stranke koja je pod pokroviteljstvom svog osnivača i jedinog predsjednika Franje Tuđmana, pretvorena u udrugu za činjenje teških pa i najtežih kaznenih djela protiv ustavnog i pravnog poretka RH”. Prijedlog HSP-a 1861 temelji se na “službenoj izjavi glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte, da se predsjednik Tuđman za života, ali i posthumno, nalazio pod istragom zbog sumnje u počinjene ratne zločine”.

U obrazloženju Prijedloga ističe se kako je “vrhuška HDZ-a na čelu s Tuđmanom počinila kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom pomažući agresivni velikosrpski rat protiv Hrvatske, onemogućavanjem '91. godine obrane Vukovara, istočne i zapadne Slavonije, Dubrovnika, Banovine, Korduna, Like i Dalmacije”. HDZ-u i Tuđmanu na teret se stavlja “odbijanje proglašavanja ratnog stanja i opće mobilizacije pod izgovorom da su žrive potrebne radi međunarodnog priznanja, kao i prikrivanje urote u Karađorđevu iz ožujka '91. godine, gdje su se Tuđman i Milošević sporazumjeli u okviru dogovorenog rata oko podjele BiH koja će se provesti oružanom silom s obje strane”. Stoga HSP 1861 u Prijedlogu tvrdi kako su “Tuđman i HDZ počinili kaznena djela podrivanja vojne i obrambene moći hrvatske države, pomaganja neprijatelju i sprječavanja borbe protiv neprijatelja”. Ujedno se Tuđmana i HDZ tereti za “agresivni rat protiv BiH, etničko čišćenje, masovna razaranja stambenih, vjerskih i kulturnih dobara te pomaganje i snadbijevanje oružjem, naftom i hranom velikosrpskog agresora”. Uza sve to, Tuđman i vrhuška HDZ-a, koji su se pozivali na hrvatsko domoljublje i ratno stradalništvo,”izvršili su čudovišnu privatizaciju hrvatskog materijalnog bogatstva i kapitala te oštetili prisvajanjem, upropaštavanjem ili iznošenjem u inozemstvo bogatstva koje se mjeri desecima milijardi njemačkih rnaraka”. Na posljetku, Tuđman i vrhuška HDZ-a “sustavno su uništavali vladavinu prava i demokratski višestranački sustav uspostavljajući autoritarni politički sustav sa svim konzekvencama”. HSP 1861 sve točke obrazloženja Prijedloga potkrepljuje golemom pravnom i političkom dokumentacijom te svjedocima.

R. FRANK

Podrivaju poredak RH

Dobroslav Paraga podsjeća da je 9. kolovoza '97. godine HSP 1861 inicirao kazneni postupak pred Haškim sudom protiv predsjednika Tuđmana. Nepune tri godine nakon toga, glavna tužiteljica Haškog suda potvrdila je da se protiv Tuđmana doista vodila istraga.

“HDZ je kao politička stranka funkcionirao podrivajući ustavni poredak RH, što mi želimo, i možemo, dokazati. Zadnje otkriće, da su Tuđman i Pašalić dogovorili nelegalnu kupovinu Večernjeg lista, dodatna je potvrda navoda da je HDZ vremenom pretvoren u organizaciju za činjenje najtežih kaznenih djela. Odvajanjem pak dijela hadezeovaca u DC trebalo bi razmotriti i Granićevu i Šarinićevu ulogu u inkriminiranom razdoblju jer su oni tada spadali u najbliže Tuđmanove suradnike. Stvar je vremena, ali i vjerodostojnosti vlasti, da procesuira HDZ i najistaknutije članove DC-a. Pravo je HDZ-a, to im ne osporavam, da reagiraju na naš Prijedlog, da se pokušaju obraniti - kaže Paraga, čiji je Prijedlog Državno odvjetništvo zaprimilo i proslijedilo na obradu.