Jutarnji list: 22., 23. i 24. 4. 2000.

Zapisnik Tuđman – Pašalić o Večernjem listu: Monstruozna kronika vladanja Hrvatskom

Piše: Sanja Modrić

Svim medijima jučer je iz Ureda predsjednika Mesića isporučeno svih 36 kartica fonograma 40-minutnog razgovora izmedu Tuđmana i Pašalića koji je 27. prosinca 1997. zapodjenut u 12.30, a okončan u 13.10.

Sadržaj toga intimnog ortačkog susreta šefa države i njegova najpovjerljivijeg političkog savjetnika bio je ovih dana apsolutna politička i medijska senzacija jer je otkrio kako se na Pantovčaku pripremala tajna operacija stjecanja potpune vlasničke kontrole HDZ-a nad Večernjim listom, i to upravo u trenutku kad su se u novinama odlučili razotkriti formalni vlasnici zagrebačkoga dnevnika. Premda je Ivić Pašalić izjavio da toga razgovora uopće nije bilo, da je transkript izmišljen i podmetnut, a predsjednika Republike i Vladu proglasio najgnusnijim lašcima na svijetu, zapisnik je, dakle, očito vjerodostojan.

U zaglavlju dokumenta stoji opaska "Snimano", a anonimna službenica Tuđmanovih Predsjedničkih dvora, koja je tonski zapis pretipkavala s vrpce, ovjerila ga je vrlo profesionalnim kitnjastim parafom u crnom flomasteru. Kažu da su osobni podaci potpisnice zaštićeni, kao i imena nekoliko drugih svjedoka koji će nadležnim organima gonjenja potvrditi autentičnost fonograma.

Bit će zanimljivo vidjeti čemu li će se Pašalić domisliti sada, nakon što se izvorni oblik te monstruozne političke afere izvrtio u stotinama tisuća primjeraka hrvatskih dnevnih listova, i što će reći Šeks i HDZ koji su Pašalića odlučno javno podržali kao navodnu nevinu žrtvu harange novih vlasti. Cijela će javnost takoder pucati od znatiželje iščekujući sljedeći tjedan, kada Pašalićeva stranka izlazi na svoj izborni sabor dekorirana još jednim od stotinu razotkrivenih skandala koje su neometano inspirirali, omogućili i provodili prošlih desetak godina.

No, kad nadležni organi službeno utvrde vjerodostojnost fonograma o razgovoru Tuđman Pašalić, u čiju je istinitost u ovom trenutku posve nemoguće posumnjati, tada država treba platiti da se taj i svaki sličan novopronađeni zapisnik iz HDZ-ove ere tiska u posebnoj knjizi i pohrani u svim hrvatskim bibliotekama.

To treba učiniti zato da bilo kojem studentu, budućem političaru, znanstveniku i zainteresiranom građaninu bude dostupna zastrašujuća kronika vladanja Hrvatskom u prvom deceniju stvaranja države. Iz takve će se šokantne dokumentarne kronike moći obnoviti razne korisne i poučne stvari koje povijesno nisu nepoznate, ali ih je teško spariti s europskom zemljom na kraju drugog milenija.

Primjerice, da korektno napisani Ustav ne mora vrijediti ni centa, da je - pored "živog" parlamenta i Vlade - stanovita sorta političara u stanju donositi odluke manipulacijama i ucjenama, u četiri oka, i da najodgovorniji vrh vlasti može biti izvorište najgorih zloupotreba i tako dalje.

A iz toga jednog jedinog zapisnika vidljivo je, naprosto, kako su život i politika funkcionirali pod palicom HDZ-a.

Komplotiralo se mimo javnosti i zakona za vlastiti financijski i politički interes, istina se javno demantirala, iznuđivan je novac, stranački su se kadrovi mobilizirali ili političkim pritiskom ili su bili nagradivani diplomatskim funkcijama, laž se nazivala "tehnikom" i "modelom". Na jednom mjestu o operaciji Večernji list Pašalić izrijekom kaže ovo: "Ova akcija je kao vojna operacija".

U tom političkom opsadnom stanju, koje su podupirale tajne službe, Pašalić, Tuđman i družina vezali su medije i novinare, postavljali urednike, prebacivali ljude i tudi novac ovamo i onamo, diktirali tko će biti otpušten, vrbovali biznismene, otvarali tvrtke i fondove, uzimali provizije za stranku, prodavali što nije bilo njihovo i odlučivali o sudbini pojedinaca i cijeloga naroda.

Istina je da sve kad-tad iziđe na vidjelo, ali to je za one kojih se ona tiče slaba utjeha. Zato bi iz dokumenata o tome kako je vladala bivša vlast trebalo učiti na sveučilištima i na stranačkim političkim tečajevima, da se sve ovo ni u kojem obliku nikad ne ponovi.

Ako toga ne bude, bit će malo što će Pašalić ili netko njegova kova sutra biti u zatvoru.