Vjesnik: 25. 4. 2000.

HSLS izaziva novu županijsku krizu zbog izbora primorskog dožupana?

RIJEKA, 24. travnja - Hoće li Boris Golob iz Liberalne stranke (LS) biti novi primorsko-goranski podžupan, a nakon što je dosadašnji dožupan Teodor Antić (LS) otišao na mjesto pomoćnika ministra pravosuđa, uprave i lokalne samouprave?
O tome bi trebali odlučiti članovi Županijsk
e skupštine na sjednici u četvrtak, što će biti još jedna provjera jedinstva stranaka »Obitelji« (SDP, PGS, HNS, SL) koja je na vlasti u Primorskoj županiji. Izboru Goloba žestoko se protivi riječka Hrvatska socijalnoliberalna stranka (HSLS), čiji predsjednik Željko Glavan poziva članove Županijske skupštine da ne podrže Goloba. On je, kako podsjeća Glavan, odbio mjesto na koalicijskoj izbornoj listi na nedavnim parlamentarnih izborima, a što je, po Glavanovim riječima, ravno izdaji.
Također, riječki HSLS-o
vci smatraju kako mjesto podžupana ne pripada Liberalnoj stranic, s obzirom na to da je Teodor Antić na to mjesto izabran kao HSLS-ovac, a tek je naknadno, nakon raskola u toj stranci, prešao u LS. Trenutačno LS i nema u riječkoj »Obitelji« pretjerano visok rejting, posebno nakon što se prije nekoliko mjeseci nekoliko LS-ovaca vratilo u HSLS. Zbog toga danas u Županijskoj skupštini ima više HSLS-ovaca nego LS-ovaca.
Može li HSLS ponovno izazvati županijsku krizu kao i prije tri godine, kada se nisu mogli d
ogovoriti hoće li se prikloniti Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) ili Socijaldemokratskoj partiji (SDP)? Pojedini županijski vijećnici smatraju kako, u ovome trenutku oslabljenome, LS-u ne bi trebalo dati mjesto podžupana, nego da bi u tu fotelju trebala zasjesti osoba iz neke druge stranke unutar »Obitelji«, ali ne i iz HSLS-a, izbornoga koalicijskoga partnera SDP-a.
Za županijske krize prije tri godine oba tadašnja podžupana, Josip Buršić i Bruno Ottocjan, dali su ostavke, a novi podžupani nisu izab
rani. Nije isključeno da se povijest sada ponovi, odnosno da novi podžupan ne bude izabran do sljedećih lokalnih izbora 2001. godine.
Uostalom, prije nekoliko dana Glavan je izjavio da su se predsjednici HSLS-a i SDP-a Dražen Budiša i Ivica Račan dogovoril
i da se mjesto riječko-primorskoga podžupana ne popunjava do sljedećih lokalnih izbora. Ako se to i dogodi, mogle bi porasti frustracije ne samo u LS-u, nego i drugim strankama »Obitelji«, s obzirom da bi to za njih sigurno bila još jedna potvrda premoći SDP-a nad ostalim strankama u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji.
U ovome trenutku su političari na Kvarneru prilično nervozni i zbog neizvjesnosti oko rješavanja kadrovskih križaljki o preuzimanju čelnih mjesta u javnim poduzećima i ustanovama. Proble
m je u tome što svaka stranka ima duži »popis želja« nego što će biti upražnjenih mjesta. Zato će sigurno biti nezadovoljnika, a što će dodatno opteretiti odnose u »Obitelji«.
Sada sve trese groznica iščekivanja podjele »izbornoga plijena« na lokalnoj raz
ini, s obzirom na to da je u Rijeci do sada došlo samo do smjene na čelu Policijske uprave primorsko-goranske i u »Elektroprimorju«. Očekuje se stoga niz smjena u javnim poduzećima i ustanovama, na koja će, sudeći prema najavama, većinom zasjesti podobni.

Damir Herceg