Slobodna Dalmacija: 25. 4. 2000.

TAJNI KANALI: DER SPIEGEL O GLASINAMA VEZANIM UZ NJEMAČKU KUPNJU HRVATSKIH TELEKOMUNIKACIJA
NOVAC TELEKOMA U BLAGAJNI HDZ-a?

Uz citiranje zagrebačkog Nacionala i špekulacije o novcu koji je od prodaje HT-a završio na računima HDZ-a, njemački list spominje i Klausa Kinkela kao savjetnika njemačkog Telekoma, po kojemu je "Hrvatska pod Tuđmanom stvarno bila korumpirana zemlja", ali on "s podmićivanjem nema nikakve veze"

Piše: Gojko BORIĆ

Glasine o novčanim manipulacijama u korist HDZ-a u vezi s prodajom dijela Hrvatskih telekomunikacija njemačkom Telekomu dospjele su i na stranice utjecajnoga hamburškog tjednika Der Spiegel. Spomenuti tjednik citira Nacional (označuje ga "listom za skandale") koji je tvrdio: "Telekom je popunio blagajne državne stranke HDZ-a s 40 milijuna maraka." Iz Spiegelova teksta se vidi da je prigodom isplate ukupne svote od 850 milijuna DEM (35 posto vrijednosti Hrv. komunikacija) odvojeno 42,5 milijuna maraka kao mjera sigurnosti na račun financijske institucije Deutsche Bank, a taj će novac biti isplaćen Hrvatskim telekomunikacijama tek ona kad one podnesu izvješće o uspješnosti svog poslovanja. Dakle, ta svota nije uplaćena u korist HDZ-a.
Spiegel spominje glavnog urednika Nacionala Ivu Pukanića koji je relativizirao pisanje svoga li
sta kako je možda novac, uplaćen na blagajnu HDZ-a, odvojen "bez znanja (njemačkog) Telekoma", ali u svakom slučaju, prema Pukaniću, "mnogi su milijuni uplaćeni na tajne račune HDZ-a". Pukanić je obećao da će idućih dana javnost saznati "nove osvjetljujuće detalje".
Njemački tjednik navodi protokole razgovora predsjednika Tuđmana koji su predani državnom odvjetništvu, a iz kojih bi se mogle saznati pojedinosti prodaje Hrvatskih telekomunikacija Nijemcima. Također spominje prijetnje bivšeg ministra financija
Borislava Škegre da će optužiti sve koji tvrde da je prigodom prodaje bilo novčanih manipulacija. U obrani ispravnosti ovog poslovanja govore i riječi jednog predstavnika hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova koji je naveo da su se za ovaj poslovni pothvat zauzeli bivši njemčaki ministri vanjskih poslova Klaus Kinkel i Hans-Dietrich Genscher.
Kinkel je kao savjetnik njemačkog Telekoma sudjelovao u pregovorima u Zagrebu. Po njemu "Hrvatska je pod Tuđmanom stvarno bila korumpirana zemlja", ali on "s podmić
ivanjem nema nikakve veze i za to nitko neće moći donijeti dokaze". I Genscher je bio u Zagrebu, ali samo u povodu promocije svojih "Sjećanja". Genscher o poslovanju s Telekomom nije s Tuđmanom progovorio "ni jednu riječ".
Njemački političari, dakle, ne že
le da budu spomenuti u bilo kakvoj vezi s eventualnim odvajanjem svote od 40 milijuna maraka u korist HDZ-a. Članak bez potpisa u Spiegelu (što nije uobičajeno), izaziva dojam da se u hrvatskim novinama često iznose tvrdnje bez dokaza, tvrdnje koje bi mogle štetiti ugledu vrlo uspješnog njemačkog Telekoma, ali i njemačko-hrvatskim odnosima. Unatoč ovim nesuglasicama, tako piše Spiegel, Genscher će nakon oporavka od operacije slijepog crijeva otputovati u Hrvatsku da napokon vidi svoj spomenik na Braču (u blizini spomenika Svetom Ocu). Bivši ministar vanjskih poslova odbio je prisustvovati otkrivanju spomenika jer se živim ljudima u zapadnim demokracijama ne podižu spomenici. Ovaj je put pobijedila znatiželja.