Vjesnik: 25. 4. 2000.

Zašto nitko iz nove vlasti nije bio na uskrsnoj misi u zagrebačkoj katedrali?

»Mi ne možemo komentirati zašto čelnih ljudi hrvatske države nije bilo na uskrsnoj misi koju je u zagrebačkoj katedrali predvodio nadbiskup Josip Bozanić, možemo samo konstatirati da ih nije bilo«, izjavio je za Vjesnik glasnogovornik zagrebačkog nadbiskupa Nedjeljko Pintarić. Misa je isključivo vjernički čin, dodao je Pintarić, i tko se osjeti pozvanim može doći, a tko ne osjeća taj poziv ne mora doći. Crkva nikoga niti može niti želi »tjerati« na misu, zaključak je glasnogovornika Pintarića.
On
napominje da nije u crkvenoj praksi slati službene pozivnice za misna slavlja, no ako se netko od državnih čelnika najavi, protokolom mu se može osigurati prigodno mjesto u crkvi. »Koliko znamo, nitko se od državnih čelnika nije najavio, u suprotnom bi se vjerojatno i pojavili na uskrsnoj misi«, primijetio je Pintarić. Usput je, pol" u zbilji-pol" u šali, ponudio i alternativne mogućnosti: »Možda su neki bili na misi u svojim župama, a možda su se neki od njih skrili po kutovima katedrale pa ih nismo vidjeli
Zamoljen da komentira kako to da su predstavnici bivše hadezeovske vlasti sjedili u prvim redovima na svim božićnim i uskrsnim misama unatoč diskretnoj distanci koju je nadbiskup Bozanić ostavio između Nadbiskupskog i Banskih dvora, a čelnika sadašnje
vlasti nema na misama iako je Bozanić odmah nakon izbora uspostavio dobre »diplomatske« odnose s državnim vrhom, Pintarić je odvratio: »Jedno je pitanje političkog trenutka, a drugo istinskog vjerničkog osjećaja.« Osim toga, dodao je, možda se predstavnici vladajuće koalicije jednostavno nisu htjeli izlagati u prvim redovima, s obzirom na to da su mediji unaprijed kalkulirali s njihovim dolaskom, odnosno nedolaskom.
Bez obzira na konkretne i pojedinačne razloge, kao jedan od najvjerojatnijih uzroka nedolask
a državnih čelnika na uskrsnu misu nameće se namjera nove vlasti da izbjegne eventualni prigovor javnosti za moguće ponavljanje već viđene politike folklorno-populističkog koketiranja s Crkvom i zadrži dignitet službenih odnosa s Kaptolom. S druge strane neki od njih koji na mise nisu dolazili ni ranije ostali su dosljedni svom stavu, što se ne bi moglo reći za one koje smo imali prigodu vidjeti na misama u vremenima neoromantičarskog »nacionalnog poleta«, a ovom prigodom ih nismo vidjeli.

Gordan Pandža