Vjesnik: 25. 4. 2000.

U zadarskoj koordinaciji petorice ostaju samo SDP i HSLS!

ZADAR, 24. travnja - Koordinacija vladajućih stranaka na zadarskom području od prvotne je petorice spala na dvojac SDP-SHSL. Naime, prošlog tjedna koordinaciju su napustili HNS i HSS, obrazlažući postupak neslaganjem s načinom stvaranja kadrovske križaljke za funkcije u državnim službama. Napuštanje petorice za utorak je najavio i LS. Inače, HSS-ovci i HNS-ovci zamjerili su koalicijskim kolegama, prije svega SDP-u i HSLS-u, ponavljanje modela stranačke podobnosti pri smjenjivanju HDZ-ovih kadrova.
Iz redova SDP-a i HSLS-a, pak, može se neslužbeno doznati da je koordinacija »pukla« zbog pream
bicioznih kadrovskih zahtjeva iz stranaka koje su napustile koordinaciju, a koji ne odgovaraju izbornim rezultatima. Prema prvotnoj podjeli, SDP-u je pripalo 11 funkcija, HSLS-u šest, HSS-u četiri te HNS-u i LS-u po jedna.
»Želim istaknuti da smo iz novina doznali da su ta gospoda napustila koordinaciju. To više govori o njima i njihovim strankama, nego o nama«, komentirao je za Vjesnik Romano Meštrović (SDP). »To se dogodilo unatoč tome što smo se dogovorili da će se voditi računa ne samo o stranačko
j pripadnosti, nego prije svega o stručnosti i legalnoj proceduri. SDP je, uostalom, u svojoj kvoti predložio 50 posto nestranačkih osoba. Istodobno je zaboravljeno da koordinacija nema zakonsku snagu nekoga smijeniti ili postaviti, nego samo iznosi svoje mišljenje ministarstvima«, naglasio je Meštrović.
On je dodao da, prema istraživanjima njegove stranke, javnost nije protiv smjene HDZ-ovih kadrova. »Javnost traži smjenu pojedinih korumpiranih osoba, a mene te prozivke oko naše navodne nedemokratičnosti p
odsjećaju na napade koje smo ja i moja stranka proživjeli 1991. godine«, dodaje Meštrović.
Na pitanje o budućnosti koordinacije, koja je ostala bez triju stranaka, Meštrović je odgovorio kako »nema razloga da ih se moli da se vrate«. Stanko Zrilić (HSLS)
nam je, pak, izjavio da komentar tih unutarkoalicijskih previranja odgađa za desetak dana. (N. R.)