Večernji list: 25. 4. 2000.

VRBOVEČKA MESNA INDUSTRIJA U DOSAD NAJVEĆOJ KRIZI
Spašava li otpuštanje 400 radnika PIK Vrbovec od stečaja
U PIK-u Vrbovec je od oko 2300 radnika barem 400 viška. Ističe se to u novom programu za sanaciju vrbovečke mesne industrije koji je načinio novi predsjednik njene Uprave Željko Blažević. Iako se u programu tvrdi da će ti radnici biti zbrinuti, jasno je da ih čeka otkaz ili umirovljenje.
U tom su programu konačno izračunani i PIK-ovi dugovi, koji su nadmašili i nedavne brojke što ih je iznio potpredsjednik Vlade Slavko Linić. PIK-ove obveze, uključujući i kredite,
trenutačno dosežu malo više od 724 milijuna kuna. Stoga nova Uprava traži njihovo djelomično otpisivanje - od državnih institucija kojima duguju oko 369 milijuna kuna traže otpis čak 60 posto - te reprogramiranje vraćanja ostatka. Otpisivanje se traži i od banaka, a poznato je da je za neke kredite PIK-u jamstva izdala i država.
Budući da PIK-ovi pogoni već mjesecima više stoje nego što rade, Blažević je napravio koncept njihova ponovnog zapošljavanja. No, i tu je problem s viškom radnika. PIK-ova Uprava t
raži i deblokadu računa, koji je blokiran još u kolovozu 1998. godine. PIK-ov sindikat protivi se nekim dijelovima toga programa, a posebice otpuštanju radnika.
Međutim, postoji i crnja varijanta bliske PIK-ove sudbine, koja je, kako doznajemo, iznesena n
a sastanku ministra poljoprivrede Božidara Pankretića, predstavnika HFP-a i poslovodstva PIK-a početkom tjedna. U toj varijanti PIK-u ne gine - stečaj! Naime, na tom je sastanku navodno rečeno da više nema ozbiljnih kupaca većinskog paketa PIK-ovih dionica, a ako je to istina, HFP gubi posljednji argument protiv pokretanja stečaja. Zbog svega toga radnici i nisu previše ushićeni prekjučerašnjim uhićenjem jednog od bivših PIK-ovih čelnika Marina Tomulića, te podnošenjem kaznenih prijava protiv bivših predsjednika Uprave Ivana Jedvaja i Zlatka Dominikovića. (R. Iv.)

RASTE VAL STEČAJEVA
Privremeni upravitelj u TEP-u
Val stečajeva i dalje raste. Trgovački sudovi objavili su da su otvoreni stečajevi u zagrebačkom "Cestogradu", "Chromos-pigmentima", "Motelima Dragun", "Novom majuru" i "Vrijednosnicama", u vinkovačkoj "Mlin-pekari" i "Opskrbi", "Mornaru" iz Makarske, "Stolar Severu" iz Donje Stubice te u "Sisačkom tjedniku". Do donošenja odluke o prijedlogu za pokretanje stečaja privremeni stečajni upravitelji postavljeni su u zagrebačku "Tvornicu elektrotehničkih proizvoda - TEP" i u GP "Graditelju" iz Podsuseda. (gd)