Večernji list: 26. 4. 2000.

UOČI DANAŠNJE SJEDNICE ZASTUPNIČKOGA DOMA ZASJEDALI SABORSKI ODBORI
Đ. Adlešić: Za nepravilnosti u RH Alanu može odgovarati veći dio bivše Vlade
* General Zagorac odgovorio je novinarima da je pred Haaškim sudom preko RH Alana financirana samo obrana generala Tihomira Blaškića
Uoči današnjeg nastavka treće sjednice Zastupničkog doma Hrvatskoga državnog sabora, zasjedalo je više odbora toga doma. Odbor za pravosuđe podržao je Prijedlog zakona o ravnopravnoj uporabi manjinskog jezika i pisma u RH koji, u skladu s Ustavom, ustavnim manjinskim zakonom i međunarodnim ugovorima, ozakonjuje u jedinicama lokalne samouprave s većinskim manjinskim stanovništvom službenu uporabu hrvatskog i manjinskog jezika, i to pred državnim i tijelima jedinica lokalne samouprave i uprave u slučajevima važnim za ostvarivanje prava građana. Odbor za financije i državni proračun podržao je dopune Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, plovila i zrakoplove kojim bi se hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata oslobodili trošarina na uvoz automobila.
Odbor za gospodarstvo podržao je izmjene i dopune Zakona o obnovi te prijedlog da po novom
poslovniku taj odbor dobije šest novih članova: po jednoga iz Sindikata, Udruge poslodavaca i Gospodarske komore te tri iz znanstveno-stručnih ustanova. Odbor za naobrazbu podržao je također Prijedlog zakona o ravnopravnoj službenoj uporabi manjinskog jezika i pisma, uz napomenu da Vlada dodatno precizira pojedine odredbe i učini zakon transparentnim. Od Vlade se traži i da definira kriterije o broju učenika za formiranje razreda u kojima bi se održavala nastava na manjinskom jeziku.

Skidanje "državne tajne" s transakcija
Na zatvorenoj sjednici Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je o izvješću Državne revizije o poslovanju RH Alana. Predsjednica toga odbora Đurđa Adlešić kazala je nakon sjednice da za nepravilnosti u RH Alanu ne može odgovarati samo general Vladimir Zagorac nego i veći dio bivše Vlade, odnosno oni koji su potpisivali naloge za pojedine financijske transakcije koje su se odvijale preko toga poduzeća - bivši ministri obrane, obnove, financija i bivši premijer. Dodala je da će se od glavne državne revizorice Šime Krasić zatražiti i detaljni podaci o pojedinim transakcijama, a od Sabora će se zatražiti skidanje oznake državne tajne s toga izvješća, koje što prije treba biti upućeno u saborsku proceduru. General Zagorac odgovorio je novinarima da je pred Haaškim sudom preko RH Alana financirana samo obrana generala Tihomira Blaškića i da je to javnosti poznato.
Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, te Odbor za zakonodavstvo jučer su na zajedničkoj sjednici rasp
ravljali o Prijedlogu novog saborskog poslovnika, koji je predložio prvi od ta dva odbora. U raspravi je, među ostalim, rečeno kako Poslovnik ne bi trebao sadržavati odredbe koje su već propisane zakonima, ali i to kako bi trebao određivati samo rad Sabora, a ne i predsjednika Republike s obzirom na to da se u prijedlogu nalaze i članci vezani uz podnošenje poslanica i izvješća predsjednika Republike.
Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o ravnopravnoj službenoj uporabi manjinskog jezika i pisma kojim se,
kako je rečeno, osigurava uporaba jezika manjina kao ravnopravnog službenog jezika, uz hrvatski jezik, u zakonom predviđenim slučajevima.

Prioritet jadransko-jonska autocesta
O Prijedlogu novoga saborskog poslovnika raspravljao je jučer i Odbor za vanjsku politiku, koji je odlučio podnijeti amandman po kojem bi se propisalo da svi veleposlanici i konzularni predstavnici prije svog imenovanja moraju doći pred Odbor na razgovor. Odbor za vanjsku politiku prema tom bi amandmanu davao svoje mišljenje o novim veleposlanicima RH.
Zamjenica ministra vanjskih poslova Vesna Cvjetković-Kurelec izvijestila je članove Odbora o značenju Pakta o stabilnosti te prioritetima Hrvatske vezanim uz taj dokument. Najavila je da će se u rujnu u Hrvatskom državnom saboru održa
ti konferencija predsjednika parlamenata zemalja sudionica Pakta o stabilnosti. Vezano uz nedavnu regionalnu financijsku konferenciju Pakta, kazala je kako je Pakt, umjesto 1,8, dobio 2,4 milijarde eura, a na početku svibnja trebalo bi biti poznato koji će hrvatski projekti biti financirani.
Dodala je kako je hrvatski prioritet projekt jadransko-jonske ceste, a za srpanj je najavila sastanak gradonačelnika gradova kroz koje bi prolazila ta prometnica, koji će se održati u Dubrovniku.
Odbor za rad, zdravst
vo i socijalnu politiku podržao je izmjene i dopune Zakona o obnovi, a raspravljajući o Prijedlogu poslovnika, zatraženo je da taj odbor dobije i dva pododbora za jednakost i suradnju s nevladinim udrugama.
D. Đuretek, B. Kovač