Vjesnik: 26. 4. 2000.

Nećemo prestati štrajkati sve dok ne zaustavimo anarhiju u »Diokomu«, poručili radnici

SPLIT, 25. travnja - Radnici Splitskog »Diokoma« odazvali su se pozivu HUS-ova nezavisnog Sindikata i u utorak stupili u štrajk koji će potrajati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Radnici traže isplatu četiri zaostale plaće i naknada za putne troškove, poštivanje kolektivnog ugovora i Zakona o radu te imenovanje nove uprave »koja će spriječiti da 2.400 radnika završi na ulici«. Prema riječima čelnika HUS-a, u štrajk je stupilo 90 posto radnika. Samostalni Sindikat »Diokoma« iz sastava SSSH-a preporučio je članovima da se ne priključe štrajku, smatrajući da je HUS-ov sindikat pokrenuo nezakonitu sindikalnu akciju.
Na sindikalnom skupu u utorak u krugu tvrtke radnici su prosvjedovali protiv »šačice štrajkolomaca« nazivajući ih pogrdnim imenima.
Dopredsjednik HUS-a Ozren Matijašević pozvao je »štrajkolomce« da im se pridruže. On je zatražio od Nadzornog odbora da imenuje privremenog upravitelja »Diokoma«, ustvrdivši da je tvrtka »obezglavljena« jer je Uprava već mjesecima u ostavci. Voditelj županijskog HUS-a Jozo Marić okomio se na Vladu, rekavši da su izborni pobjednici došli na vlast zahvaljujući tome što su »zavaravali gladne radnike i uvjerili ih da će se promjenom vlasti promijeniti i nepravedan odnos države prema njima«. Sve je to isto, poručio je Marić i dodao da nema razlike između HDZ-ove vlasti i Račanove Vlade.
»Još do jučer bivša se oporba čudila kako je moguće da radnici rade, a ne primaju plaću«, rekao je Marić i pozvao ministre da dođu u »Diokom« gdje će se uvjeriti da je i to moguć
e, čak i nakon 3. siječnja. Marić se najviše okomio na gradonačelnika Splita Ivana Škarića. »Škarić vam je obećao da ćete do Uskrsa primiti plaće. Sad znate da vas je slagao«, rekao je Marić i najavio za petak prosvjede koji će početi ispred gradonačelnikova sjedišta u Banovini, a nastaviti se do sjedišta Županije i Trgovačkog suda. Marić je kazao da ima pouzdane informacije da se na Trgovačkom sudu sprema odluka o stečaju »Diokoma«. »Nemojte dopustiti da se to dogodi, izdržite još malo«, pozvao je radnike.
Čelnici HUS-a poručili su radnicima da se žestoko usprotive »nakaradnoj gospodarsko-socijalnoj politici Vlade, kriminalu i korupciji«, istaknuvši da će prosvjedovati sve dok se radnicima ne osigura Ustavom zajamčena socijalna sigurnost. »Nećemo prestati
štrajkati sve dok ne zaustavimo anarhiju i osiguramo normalne uvjete rada i proizvodnje u "Diokomu", rekla je čelnica štrajkaškog odbora Marija Budimir Bekan.
l »Ne zanimaju me Marićeve parole i nemam namjeru s njim polemizirati. Razgovarat ću samo s ljud
ima koji rade, a ne s neradnicima kakav je Marić, koji samo manipulira radnicima«, rekao je u utorak za Vjesnik splitski gradonačelnik Škarić. Istaknuvši da se zadnjih godinu dana »slomio« tražeći pomoć za radnike »Diokoma« od bivše i nove Vlade, Škarić je dodao da Marić nije zavrijedio njegov odgovor na »gnusne, bezočne i naručene optužbe«. (Dobrila Stella)