Novi list: 26. 4. 2000.

Sherlock Mesić

Piše: Jelena Lovrić

Nakon otkrića o Pašalić-Tuđmanovom osvajanju “Večernjaka” i Škegrinoj financijskoj muljaži, predsjednik Mesić najavio je da u skandal-sapunici slijede nove epizode, jer je od prethodnika na Pantovčaku naslijedio, kako je rekao, još puno sličnih dokumenata , “to je brdo materijala, 13 tisuća zapisa”. Vesna Škare Ožbolt, koja se u svojedobna događanja na Dvoru može smatrati vrlo upućenom, također kaže da neugodna iznenađenja tek slijede.

Her Flick, u posljednje vrijeme nazivan Mister Magla, i cinični Mister PDV vrlo neuvjerljivo pokušavaju demantirati Mesićeva otkrića. Umjesto argumenata, oni se skandaliziraju nad, navodno, neovlaštenim upadom u Tuđmanovu ropotarnicu, tvrde da novi predsjednik, zavirujući u tuđe stenograme, krši zakone i dobre običaje, da ono što je pokojnik proglasio tajnom - javnim nikako ne smije postati.

Na primjedbe da je Tuđmanova ostavština građa za povjesničare, a ne materijal za istražitelje, da joj je mjesto u arhivu, a ne u policiji, Mesić u svom redovitom svakomjesečnom radijskom razgovoru uz kavu odgovara da se lopovluk i bezakonje u arhiv ne mogu adaktirati. Objavljivanjem kompromitirajućih dokumenata Sherlock Holmes s Pantovčaka onemogućio je, vjerojatno namjerno, one dijelove nove vlasti koji su skloni da sve HDZ skandale prepuste zaboravu. Ministar Crkvenac svojedobno je najavio da za poslovanje u RH Alanu general Zagorec neće odgovarati. Sigurnosna Adlešićka sada kaže da neće odgovarati samo Zagorec.

Generalni oprost putem arhiviranja nije moguć. Ali bilo bi dobro da se u zavirivanje i raspolaganje dokumentima naslijeđenim od bivše vlasti unese malo reda. Nije zgodno da predsjednik države izigrava glavnog detektiva. Također treba voditi računa da se kapacitiranje javne scene HDZ ovim aferama ne pretvori u opasan oblik političkog kaotiziranja. Jer u tom slučaju otkrića bi, umjesto oslobađanju, vodila porobljavanju. Umjesto kruha, sve nezaposleniji narod imao bi tek surogat od krimizanimacije.