Jutarnji list: 26. 4. 2000.

ZAGREB - IZBORI ZA GRADSKU SKUPŠTINU: HSP 1861

Zagreb kao Beč, a ne Beograd ili Grude

'Zagreb građanima, vlast Zagrepčanima!', slogan je kojim Hrvatska stranka prava 1861 izlazi na zagrebačke izbore. Nositelj ove liste, predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga, uz ovaj predizborni slogan navodi još jedan: 'Zagreb poput Beča, a ne Beograda ili Gruda'

· Kakve rezultate vaša stranka očekuje na izborima za Gradsku skupštinu?

- Pretendiramo biti izvorni zagovornici Starčevićeva modela uređenja i lokalne i državne vlasti. Realno govoreći, u situaciji kada je naša stranka već godinama pod embargom i cenzurom, što možemo učiniti u vezi s korespodencijom njezina programa prema zagrebačkim biračima. Ne možemo govoriti o rezultatima jer se stranku umjetno drži u medijskoj izolaciji.

· Koje probleme u gradu Zagrebu vidite kao najteže?

- Postoji ogromni socijalni raskorak između vlasničke elite i socijalno ugroženih građana. Veliki je problem nezaposlenost. Bez rješavanja toga i bez poreznih rasterećenja nema oživljavanja industrije koja je stagnirala do granice neprepoznatljivosti. Isto je i s obrtom - nameti na tu vrst djelatnosti guše obrt i poduzetništvo.

· Zauzimate se za ukidanje prireza?

- Apsolutno. U Zagrebu su nameti nekoliko puta veći no u drugim dijelovima Hrvatske. Sigurno bi trebalo ići putem poreznih rasterećenja.

· Za što će se još zauzimati vaši eventualni vijećnici u Gradskoj skupštini?

- Za borbu protiv mafiokracije, kleptokracije... Bez zasijecanja u korijene kriminala, a kriminal cijele Hrvatske generira se iz ovoga grada, dakle bez sukoba sa snagama kriminala i korupcije bivšega sustava, neće biti bitnih pomaka.

DOBROSLAV PARAGA rođen je u Zagrebu 1960. godine, a njegov djed i pradjed su, ističe, također bili Zagrepčani. Studirao je teologiju i pravo. U politici je, kako kaže, od malih nogu. Napominje kako je na velika politička vrata ušao 1980. godine, kada su ga zbog tzv. političkog delikta počeli protjerivati iz Zagreba – prvi put u zatvor, a drugi put u Sloveniju.