Večernji list: 27. 4. 2000.

NAKON ŠTO JE ZAGREBAČKI SDP U NOVINAMA OBJAVIO SPORNI OGLAS
Račan ukorio Bandića zbog "autonomije Zagreba"
* Iz redova IDS-a jučer se moglo čuti kako ih je afera sa SDP-ovim
oglasom dobro zabavila

Oglas koji je zagrebački SDP uoči skorih lokalnih izbora objavio u "Večernjaku" od utorka jučer je, po svemu sudeći, izazvao niz reakcija unutar te stranke. U spomenutom oglasu, naime, izrijekom se navodi kako se SDP zalaže "za najviši stupanj autonomije Zagreba", i to samo mjesec dana nakon što su IDS i Ivan Jakovčić dobili packe od premijera Ivice Račana zbog zalaganja za autonomiju Istre, a nakon što je u javnosti izbila afera s Istarskom bankom. Jakovčić se tada, da bi zadržao svoj položaj u Vladi, čak morao i ispričati.
Kad su novinari u utorak navečer, nakon sjednice Kluba SDP-a, upitali premijera kako to da se njegova stranka zalaže za autonomiju Zagreba dok su zbog istog zahtjeva, ali za Istru, upućeni prijekori Jakovčiću,
Račan u prvi trenutak nije znao o čemu je riječ. Kada su mu novinari nakon toga pokazali tiskani oglas, Račan je bio vidno neugodno iznenađen, te je od šefa svojega kabineta istog trenutka zatražio da mu iz Male vijećnice dovede Milana Bandića, prvoga čovjeka zagrebačkog SDP-a i zastupnika u Saboru, kojega, međutim, u dvorani toga trenutka nije bilo.
Račan je tada novinarima kazao da "zbog toga u SDP-u neće letjeti glave, no oštre kritike svakako će biti" te poručio novinarima kako mogu biti sigurni da se
taj oglas više neće pojaviti u novinama.
Cijeli je slučaj Bandić jučer nije komentirao, a Jakovčić ga je popratio riječima kako je to stvar programa SDP-a. Sporni citat, naime, uistinu se nalazi u Izbornom programu koji je zagrebački SDP tiskao prošlog m
jeseca, gdje doslovce piše da će se "SDP Zagreba izboriti da Zagreb u sustavu vlasti i upravljanja dobije najviši stupanj autonomije kako bi, slobodan od prevelikog utjecaja središnje vlasti, mogao punim plućima razvijati sve svoje potencijale".
Iz redova
IDS-a jučer se moglo čuti kako ih je ta afera sa SDP-ovim oglasom dobro zabavila, a neki su, doduše anonimno, u šali kazali kako bi se sada i premijer Račan mogao ispričati Jakovčiću.
Damir Kajin, saborski zastupnik IDS-a, kazao nam je kako treba pozdrav
iti svako nastojanje relevantnih političkih čimbenika, kakav SDP sigurno jest, za uspostavu najvišeg stupnja decentralizacije. To očito nije samo težnja građana Istre, nego i Zagreba, ustvrdio je Kajin. On tvrdi kako IDS očekuje da će Republika Hrvatska već do kraja ove godine biti radikalno decentralizirana.
B. Kovač