Novi list: 27. 4. 2000.

U HRVATSKOJ VLADI PONOVNO INCIDENT: DAVOR BIŠĆAN IMENOVAN BEZ ZNANJA PREMIJERA

RAČAN ZA NOVOG ŠEFA SIS-a SAZNAO PUTEM MEDIJA

ZAGREB - U hrvatskoj Vladi dogodio se incident između premijera Ivice Račana i ministra obrane Joze Radoša, jer je novi načelnik tajne službe pri Ministarstvu obrane Davor Bišćan imenovan bez znanja šefa Vlade. Tako se u hrvatskom političkom životu, koji je od prvog dana nove vlasti obilježen sukobima između Pantovčaka i Banskih dvora oko preraspodjele ovlasti, dogodio preokret. Dok se prethodnih mjeseci predsjednik Republike Stjepan Mesić žalio da ga Vlada ne obavještava o svojim potezima, sada je u sličnu situaciju došao premijer Ivica Račan koji je za imenovanje novog šefa SIS-a doznao putem medija.

To što je šef države Stjepan Mesić prekjučer za načelnika SIS-a imenovao Davora Bišćana, i to na prijedlog Joze Radoša, posve je u skladu s postojećom zakonskom procedurom. Problem je, međutim, nastao kad je ministar obrane propustio o svom prijedlogu prethodno obavijestiti Vladu i njezinog prvog čovjeka, pa je Račan tu vijest s iznenađenjem čuo na televiziji.

Premijer Račan jučer je u izjavi za naš list potvrdio da “nije bio obaviješten o prijedlogu za imenovanje Davora Bišćana”, ali je to obrazložio “pogreškom u koordinaciji” unutar Vlade. To je jedna od pogrešaka na kojima Vlada mora učiti i poboljšati komunikaciju i koordinaciju, dodao je premijer suzdržavši se od daljnjih komentara. No, neslužbeno se doznaje da je Račan bio nezadovoljan time što ga nisu informirali.

Vjera Šuman, glasnogovornica predsjednika Republike, odbila je jučer komentirati taj incident, podsjetivši da je Mesić postupio u skladu sa zakonom, a da su eventualni nesporazumi u ovom slučaju stvar Vlade. Vicepremijer dr. Goran Granić, koji je unutar Vlade zadužen za koordinaciju među tzv. državnim ministarstvima, nastojao je umanjiti incident, naglasivši da se “u hrvatskoj javnosti previše pozornosti daje nebitnim stvarima”. Sam ministar obrane Radoš priznao je pak da nije na vrijeme obavijestio premijera o svom prijedlogu, dodavši kako nije očekivao da će šef države tako brzo imenovati novog šefa SIS-a.

Novi načelnik SIS-a Davor Bišćan (44) zapravo je umirovljeni policajac i predsjednik ogranka HSLS-a u Dugoj Resi. Do umirovljenja radio je u tajnim službama bivše države, a zatim je prešao u Službu za zaštitu ustavnog poretka. Poznavatelji tvrde da je riječ o prijatelju Joze Radoša iz studentskih dana, s kojim je dijelio sobu dok je pohađao Tehničku vojnu akademiju u Zagrebu. Ministar Radoš birao je, po svemu sudeći, Ijude s kojima može najlakše surađivati, pa je za pomoćnika za informiranje odabrao svog kuma Zorana Batušića.

Politički promatrači nisu iznenađeni činjenicom da je premijer Račan ostao neinformiran o važnom personalnom potezu unutar koalicijske Vlade koju vodi. U užem smislu, taj bi se incident mogao protumačiti kao nesporazum u odnosima između SDP-a i HSLS-a, koji čine jezgru šesteročlane koalicije. To potvrđuje kako odnosi u jezgri šestorice, nakon što predsjednik HSLS-a Dražen Budiša nije prošao na izborima za šefa države više nisu isti kao prije, iako se ne može tvrditi da su bitno poljuljani. Dok je prije izbora Budiša zbog razumljivih razloga bio glavni Mesićev politički protivnik, poslije izbora HSLS je okrenuo novu stranicu u odnosima sa šefom države. Predsjednik HSLS-a pokazao je da se s Mesićem može razumjeti bolje nego Račan, odnosno da može jednako dobro surađivati i sa šefom države i s premijerom, pogotovo kad je riječ o personalnim pitanjima u državi.

Branko PODGORNIK