Novi list: 27. 4. 2000.

Kompletiranje agentura

Piše: Jelena Lovrić

Da Žunec u HIS-u nije podnio ostavku, imenovanjem Davora Bišćana na čelno mjesto u SIS-u tajne bi službe, što se njihovih šefova tiče, konačino bile kompletirane. Broj agentura premašuje mogućnosti Hrvatske, teško je naći toliko Ijudi pogodnih da budu bossovi tajnih policija.

Srećom, neki su odlučili dati sve od sebe. Imenovanjem HSLS-ovca Bišćana na čelo vojne obavještajne službe, Budišini su liberali zaokružili stavljanje Ministarstva obrane pod svoju kontrolu. Žutu idilu kvari tek rumeni Gareljić (SDP) na mjestu ministrova zamjenika. Radoš je četvoricu svojih pomoćnika doveo iz vlastite stranke, sasvim po stranačkoj liniji, jer za svoje funkcije, po ocjeni znalaca, oni druge predispozicije nisu imali. Za Bišćana Radoš također priznaje da je njegov izbor. Osim iste stranke, spaja ih i zajednička soba, svojedobno, na Vojnoj akademiji u Beogradu. Budiša je i za šefa HIS-a kandidirao svoga čovjeka. Mada dotični, dožupan dubrovački Pero Cvjetović, priznaje da za upravljanje tajnim službama nikakve kvalifikacije nema. Ali je sa svojim stranačkim liderom o toj problematici rado, u nekoliko navrata, pročavrljao. Nitko još nije ni pokušao objasniti - a zanimljivo je otkuda ta silna zainteresiranost liberala za vojne i obavještajne strukture.

Nova je vlast - dok je još bila u opoziciji - napravila stručan, javno vrlo hvaljen, plan preustroja i smanjenja broja tajnih službi. O tom planu nitko više ne govori. Sada je glavni problem kako će se obavještajne službe podijeliti, tko će koju kontrolirati. Redukcija i racionalizacija ponovo nisu na dnevnom redu. Nova vlast, baš kao i stara, svakoga mjeseca uredno, bez drama i zatezanja, plaća sve SIS-ovce, UNS-ovce, HIS-ovce i ostale, u Tuđmanovom režimu uspostavljene agenture. U protekla tri mjeseca, procjenjuju sindikati, u Hrvatskoj je bez posla ostalo novih skoro 50 tisuća Ijudi. Na listi prekobrojnih - obavještajaca nema.